SVT världens bästa sport-tv-kanal 2018

Publicerad

SVT har utsetts till världens bästa sport-tv-kanal – i konkurrens med nästan 1.700 tv-kanaler från 116 länder.
– Det här är otroligt stort! Tänk att ett public service-bolag i ett litet land som Sverige kan bli bäst i världen inom sport-tv. Vi är tacksamma, ödmjuka och extremt stolta, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Sveriges television tilldelas priset av en internationell jury från FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs).  FICTS är en sammanslutning av 116 medlemsländer och erkänns av IOK som det ”internationella förbundet för sporttelevision”. Motiveringen tar fasta på att SVT stimulerat framför allt unga tittare intellektuellt genom att lyfta fram idrotten med fokus på viktiga värderingar ur ett mänskligt- och samhällsperspektiv.

”Stort erkännande”

– Det här är ett stort erkännande för oss och en tydlig markering att vi gör rätt som vågar bevaka idrotten i ett större perspektiv, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson, och fortsätter:

– Förutom att livesända sport och producera sportnyheter har vi de senaste åren gått i bräschen både nationellt och internationellt för en jämställd sportbevakning. Vi har också gett perspektiv som aldrig tidigare fått utrymme i tv, som i serien Regnbågshjältar där idrottare som har kommit ut som gay har fått dela sina historier.

Priset överlämnas till SVT i samband med sportfilmfestivalen i Milano den 17 november. Festivalen är en av världens största och mest ansedda film- och TV-festivaler med fokus på sport.

Vd:n: Välförtjänt

– Det är så oerhört välförtjänt att det här fina priset går till SVT-Sporten. Varje dag lyckas de förmedla kvalitativ bred sportjournalistik genom personliga berättelser från alla delar av landet, säger SVT:s vd Hanna Stjärne, och fortsätter:

– De håller oss i handen när hela Sverige håller andan. Och idag prisas de internationellt för sin förmåga att ständigt förnya och utmana.

Energi inför supersportåret 2019

2012 utsågs SVT till världens nästa bästa sportkanal på samma gala men nu är SVT alltså bäst i världen.

– Priset kunde inte komma vid en bättre tidpunkt. Vi har gnuggat oss i ögonen och läst motiveringen gång på gång. Det här ger oss massor med energi inför supersportåret 2019 då vi på SVT ska direktsända från minst tio världsmästerskap, fortsätter Åsa Edlund Jönsson.

Prisades nyligen för Regnbågshjältar

SVT Sport vann nyligen också det internationella tv-priset Venice TV Award för programserien Regnbågshjältar. Regnbågshjältar är också nominerat till ett pris i sportfestivalen i Milano. Vinnaren i den kategorin utses den 19 november. SVT har flera gånger tidigare vunnit pris på festivalen i Milano, bland annat för dokumentärerna Solskensolympiaden, Guld-Greta, Sixten Jernberg, Papa Dallas, Sven ”Plex” Petersson, Icy Riders och 21 Peter Forsberg.

Bäst av 116 tv-länder

Visa

Priset som bästa sport-tv kanal tilldelas SVT av en internationell jury bestående av medlemmar från några av FICTS 116 medlemsländer. FICTS grundades 1983.

Tidigare vinnare av priset som heter “TV SPORT EMOTION AWARD – The best Tv Sport Channel of the World” är:  Eurosport (2012), CCTV (2013), Sky Sport (2014), Channel One (2015), Channel Four (2016) och Match TV (2017).SVT tilldelas priset i kategorin ”Sport values of a TV programme”.

I den andra kategorin, bästa olympiska kanal, vann ”The Olympic Channel”.

Motivering:SVT has been assigned the award with the motivation ”the best reportage or tv series produced for the television in national or international markets for encouraging the intellectual development of viewers, especially the young ones and for highlighting the socio-educational, human and spiritual values of sport practice”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer