Trots friande domen – rättegången viktig för ren idrott

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den före detta AIK-spelaren frias från anklagelserna om matchfixning och grovt mutbrott. Bevisen ansågs inte tillräckliga för en fällande dom – men ändå kan fallet vara livsviktigt för en ren idrott i Sverige skriver Max Schüllerqvist.

Max Schüllerqvist

reporter

Vad som egentligen sades den där lunchen på Primo Ciao Ciao i Hornsbergs Strand 16 maj 2017 vet bara trion som var där. Kenny Stamatopoulos upplevde klart och tydligt att han blev erbjuden en muta för att underprestera i matchen mot Göteborg, medan den före detta AIK-spelaren och den medmisstänkta 37-åringen med meriter från superettan hade en helt annan bild och under rättegången förnekade allt. 

Försök till grovt givande av muta finns i lagstiftningen, men enligt domen så måste ”erbjudandet lämnas på ett klart och tydligt sätt samt att det är allvarligt menat”. Tillräckligt konkret bedöms inte erbjudandet ha varit i detta fall.

Under rättegången undrade åklagaren varför Stamatopoulos skulle hitta på hela historien, och varken då eller idag finns det något bra svar på det. Det var tydligt under målvaktens vittnesmål att han blev rejält omskakad av vad han fick höra under den där lunchen, och i domen framgår det också att hans vittnesmål hade hög trovärdighet.

”Jag försökte verka lugn, men jag var som ett nervöst vrak. Jag var skräckslagen”, sa Stamatopoulus under rättegången, när han fick frågan hur han mådde under samtalet.

Direkt efteråt ringde han bland annat sin fru, sin bror och vänner och berättade vad som hänt. Han vägrade att nämna ex-spelaren och 37-åringen vid namn, för han visste inte vad konsekvenserna kunde bli för hans familj om det kom ut. Till slut bestämde han sig för att även tala med AIK-tränaren Rikard Norling, och efter en träning satte de sig ner och pratade. Även då vägrade Stamatoupolus att nämna någon vid namn.

Efter ytterligare samtal lyckades Norling få Stamatopoulos att namnge den före detta AIK-spelaren, i löfte om att inte ta ärendet vidare. När Norling fick höra namnet blev han fullständigt rasande.

”Rikard skrek svordomar”, sa Stamatopoulus.

Rikard Norling har levt stora delar av sitt liv i fotbollens tjänst, och säger sig inte vilja hålla på med sporten om den inte är ren. Om det som sker på planen skulle vara riggat, vad är då poängen med alltihopa? Han valde därför att svika löftet till Stamatopoulus och ta ärendet vidare. Han fick AIK att kalla till presskonferens där man berättade om matchfixningsförsöket, och klubben polisanmälde sin före detta spelare.

”Jag förstod riskerna, och hade det hänt något hade jag fått ta ansvar för det. Kenny blev mycket upprörd och besviken när jag bröt löftet, men när jag motiverat varför tror jag att han lugnade sig”, berättade Rikard Norling under rättegången.

Man skulle kunna säga att anmälan inte ledde till någonting, eftersom båda männen nu blev friade. Men då gör man det alldeles för lätt för sig. Aldrig förr har matchfixning på svensk toppnivå uppmärksammats på ett liknande sätt, och det har definitivt varit en ögonöppnare för supportrar, klubbar och Svenska Fotbollförbundet.

Vår bevakning av rättegången

Max Schüllerqvist är reporter på SVT Sport och bevakade tingsrättsrättegången mot den före detta AIK-spelaren och hans utpekade kumpan som misstänktes för att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulus.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.