Foto: SVT

Tyngden på dalskidan

Uppdaterad
Publicerad

Carvingskidan – med sin smala midja – revolutionerade alpinsporten – det gick plötsligt  lättare att svänga, men de nya regelmåtten för storslalomskidorna har backat tillbaka bandet lite.

 I branterna är skillnaden inte lika markant  – men i andra delar av banan får åkarna kämpa rejält.

– När det blir väldigt flackt då är det i princip omöjligt att få runt laggen, så kommer vi i sådana backar där vi har lite fart och ganska platt så kommer det vara jättejobbigt, då får man nästan kliva runt, så det kommer ju se väldigt roligt ut, säger André Myhrer till SVT Sport.

Det är ”tyngden på dalskidan” som gäller. Förr kunde åkarna luta in lite mer och skidorna hjälpe dem på traven. Lutar de för mycket nu riskerar skidorna att gå åt ena hållet och åkaren åt andra. 

Regeländringarna gjordes framförallt för att minska skaderisken. I svängarna utsätts nu kroppen inte för samma krafter som tidigare. Eftersom skidan inte längre hjälper åkarna att svänga lika mycket, så måste dom själva skapa tryck på ett helt annat sätt. Det har fått dom att tvivla på att skadorna verkligen kommer minska.

– Jag upplever det lite så, att jag får ta i mer. Det är inte riktigt den här sköna åkningen som man har kunnat haft utan man får ta i. Jag blir tröttare när jag åker på de här och det skrämmer mig lite, säger Matts Olsson.

Det blir en spännande storslalompremiär – där ingen riktigt vet om förra årets stornamn har lyckats anamma det nya eller om vi ska förvänta oss att det dyker upp nya namn från kulisserna...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.