Uchov utmanade Sjöbergs rekord

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Ivan Uchov vann en mycket bra höjdhoppstävling på det personliga och ryska rekordet 2,41 med darr.

Han försökte sig även på att slå Patrik Sjöbergs Europarekord på 2.42 från Stockholms stadion 1987 genom att begära upp ribban på 2,43. Ryssen gjorde ett misslyckat försök men avstod sedan de två han kunde ha gjort.

– Jag ville fortsätta att hoppa men kunde inte fokusera längre, säger Uchov som hade bråttom till flygplatsen för att ta sig till Tokyo där han ska möta världsmästaren Bohdan Bondarenko.

Diamond League

För hoppet belönades Uchov, som i vintras hoppade 2,42 inomhus, med nytt ryskt rekord. Det förra hade Vjateslav Voronin på 2,40 från år 2000.  Igor Paklins satte världsrekord  med 2,41 för Sovjetunionen 1985. Men han tävlade efter imperiets upplösning för Kirgizistan.

Uchov hade en ojämn hoppning med rivningar på 2,27 och 2,37.  Derek Drouin, som i år hoppat 2,40, sparade ett hopp till 2,41 men fick stanna på 2,37 och bli delad tvåa med Erik Kynard, bägge hade 2,37. Även fyran hemmahopparen Essa Barshim hade 2,37.

Fjolårets suverän Bohdan Bondarenko avstod Doha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet