Ungdomar liberalare till dopning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga har en liberal inställning till dopning och var tionde skulle ta ett piller som gör att de blir bäst i världen – även om det innebar att de dör 30 år senare.

– Det är ett misslyckande från vuxenvärlden, säger Tommy Moberg, forskare vid Göteborgs universitet.

Fler ungdomar tror att dopning inte är så farligt som det ofta påstås. Särskilt killarna. För åtta år sedan hade 11 procent av dem den inställningen – i år 18 procent.

Det visar en enkät som Ren Idrott och United Minds gjort bland drygt 800 icke idrottande, idrottande och tävlande ungdomar mellan 15 och 25 år.

Självutnämnda experter

Tommy Forsgren på Dopingkommissionen menar att det blivit vanligare med både lagliga och dopningsklassade kosttillskott bland ungdomar och att det suddar ut gränsen.

– Det blir mindre dramatiskt att testa, säger han.

Tommy Moberg tycker att moralförskjutningen speglar samhällsklimatet, alla quickfixes och att det finns piller att ta för allt. Dessutom menar han att ungdomarna får fel information och därför förringar riskerna.

– Förr tyckte ungdomarna att dopning var fusk. Men informationen från skolan fungerar inte och det betalar vi priset för nu. I stället söker de på nätet och får kunskap av självutnämnda experter.

Ger legitimitet

Tio procent av ungdomarna uppgav att de skulle ta ett ”magiskt piller” som gjorde att de blev bäst på sin idrott, även om det skulle innebära att de dog bara 30 år senare.

– Kanske koketterar de, men att de kan uttrycka det så lättvindigt är ändå oroande, säger Moberg.

Nästan hälften av ungdomarna är tveksamma till, eller tror inte, att det går att vara bäst i världen på 100 meter löpning utan att dopa sig.

Tommy Forsgren menar att det delvis är rätt – sju av tio av världens snabbaste män har varit avstängda för dopningförseelser.

– Det kan ge en sorts legitimitet till deras egen inställning.

Fakta: Tre procent av killarna har dopat sig

* 3 procent av killarna i undersökningen har dopat sig – 1 procent av tjejerna.

* 1 av 4 har hört talas om någon i sin närhet som dopar sig.

* 6 procent av killarna skulle kunna tänka sig dopning för att bli mer framgångsrika – 0 procent av tjejerna.

* 18 procent av killarna tycker inte att dopning är så farligt som det ibland påstås – 4 procent av tjejerna.

* 10 procent kan tänka sig att vara tillsammans med någon som dopar sig.

* 15 procent av killarna skulle ta det magiska pillret som gjorde dem bäst om ingen upptäckte det, även om de dog om 30 år – 5 procent av tjejerna.

* Ungdomarna tror att det är vanligast med dopning inom friidrott, cykling, kraftsport, längdskidor och simning.

* 3 av 4 tror att risken för elitidrottare att åka fast för dopning har ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.