Flera åkare står och pratar. En av dem är Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån.

Vallafabrikanter hotar med jättestämning

Uppdaterad
Publicerad

Skidvärlden hotas av ett vallakrig i nästa vecka.

Tolv vallafabrikanter hotar att stämma det Internationella skidförbundet, Fis, på 100 miljoner kronor om ett förbud mot fluorvalla klubbas igenom på måndag, skriver Expressen.

Fis meddelade i höstas att fluorvalla helt ska förbjudas inom längdskidsporten av hälso- och miljöskäl. På måndag ska Fis högsta styrelse rösta i frågan.

Samtidigt kommer EU införa en ny lag 4 juli som inte förbjuder flourvalla helt, men radikalt begränsar det farliga medlet PFOA som finns i fluorprodukter.

Och nu motsätter sig vallafabrikanter totalförbudet från Fis och menar att en anpassning till EU:s gränsvärden bör räcka.

”Vi vill ta ansvar”

– Det är viktigt att förstå att vi inte på något sätt är negativ mot miljön. Vi vill ta ansvar. Vi vill inte förstöra miljön utan tvärtom. Men i den här frågan har inte Fis förstått vad det handlar om, säger förre landslagsstjärnan Christer Majbäck, som nu äger vallaföretaget Skigo, till Expressen.

Majbäck säger till tidningen att de nya fluorvallorna, som inte innehåller medlet PFOA, ska vara lika ofarliga som att ”måla en list i köket”.

Enligt Expressen hade 13 av fabrikanterna ett videomöte under tisdagen där man tog beslut om att stämma Fis på 100 miljoner kronor om förbudet klubbas igenom.

SVT Sport förklarar: Därför ska du bry sig om fluorvalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.