Francesco Totti blir visad det röda kortet för något domaren ansåg vara en filmning Foto: TT nyhetsbyrån

#vmminnen : Skandalerna i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Brasilien spelade sambafotboll som charmade hela världen sommaren 2002 var inte VM i Sydkorea ett mästerskap utan kontroverser. Vi blickar tillbaka på värdnationen Sydkoreas matcher mot Italien och Spanien som hamnade i blickfånget av tråkiga anledningar.

VM 2002 arrangerades i Sydkorea och Japan. Det var det första världsmästerskapet någonsin som hölls i Asien och än så länge är mästerskapet det enda som delats upp mellan två länder. Det var också det sista VM:et där golden goal användes.

Sydkorea tog sig förbi sin grupp som ettor efter att ha slagit Polen, spelat lika mot USA och ha vunnit mot Portugal. I åttondelsfinalen mötte de ett stjärnspäckat Italien som kom tvåa i sin grupp bakom Mexico. Italien hade spelare som Totti, Del Piero, Buffon, Maldini och Vieri. Vieri gav Italien ledningen efter 18 minuter, Sydkorea kvitterade två minuter från slutet  och gick sen vidare efter mål i golden goal av Hwan, som hamnade i blåsväder med sin italienska klubb Perugia efter matchen.

Fotbolls-VM med Sia

Efterspelet kom dock att handla om en domarinsats som var allt annat än fläckfri. Tidigt i matchen fick Sydkorea en tveksamt dömd straff, som Buffon räddade. Vidare följde en uppsjö av usla beslut från domaren Byron Moreno. Zambrotta åkte på en otroligt ful tackling, där hans motståndare med dobbarna i lårhöjd fällde italienaren bakifrån, inget rött kort. Italien fick sen ett mål felaktigt bortdömt för offside och Francesco Totti blev visad sitt andra gula kort i förlängningen för något som påstods vara en filmning. Fällningen var solklar och Italien borde istället ha fått en straff. Italien lämnade en officiell protest som det inte blev någonting av. Italienska tidningar kröntes av ord som skam, tjuvar och skandal. Nio år senare greps Byron Moreno för heroinsmuggling i USA, vilket styrker konspirationsteorierna om honom.

Sydkorea gick vidare till att möta Spanien. Ett Spanien som inte var samma dominanta stormakt som de är idag, utan ett lag som hade problem med att gå förbi kvartsfinalen i stora mästerskap. I VM-sammanhang hade de inte gått förbi kvarten sen 1950 och EM-kvarten sen vinsten i mästerskapet 1964. Spanjorerna tog sig med nöd och näppe vidare från åttondelen efter att ha slagit Irland efter straffar. Med spelare som Joaquin, Raúl, Morientes, Enrique, Puyol och Hierro var de redo för kvartsfinalen mot Sydkorea.

Även den här matchen blev omtalad för domarinsatsen mer än att Sydkorea gick vidare efter straffar. Under fulltid fick Spanien ett regelrätt mål bortdömt och under extratiden fick de ytterligare ett mål bortdömt. Domaren bedömde att bollen var ute i en situation där Joaquin slår ett inlägg till Morientes som nickar in bollen i mål. Repris(och live)bilder visar klart och tydligt att bollen var i spel, med stor marginal. Sydkorea gick vidare till semifinalen men blev sen slagna av Tyskland. Tyskland förlorade i sin tur mot Brasilien och Turkiet knep tredjeplatsen i matchen mot Sydkorea.

För Italien och Spanien är inte VM 2002 förknippade med sambafotboll. Utan snarare med två stora skandaler. Hur minns du mästerskapet, skandalerna och sambafotbollen. Dela med dig genom att använda #vmminnen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM med Sia

Mer i ämnet