Wada mildrar dopningsaspekten på partydrogen kokain rejält. Foto: TT.

Wada släpper på straffet för kokain

Uppdaterad
Publicerad

Att använda droger som inte förbättrar idrottsprestationen ska inte längre straffas lika hårt som användning av dopningsmedel. Att ta kokain eller hasch ska i fortsättningen bara ge ett par veckors avstängning.

– Jag kan tycka att det egentligen är väldigt olyckligt att det är med på listan över dopningklassade substanser, har RF:s dopingkommissions ordförande Åke Andrén-Sandberg sagt till SVT Sport om kokain.

Vid sin kongress i Polen i förra veckan beslutade Internationella antidopningsorganisationen Wada att ”partydroger” som kokain och hasch inte ska jämföras med andra dopningsmedel som kan ge fyra års avstängning.

Om det går att bevisa att drogerna inte tagits för att förbättra prestationen kan avstängningen blott bli några veckor om idrottaren också går med på att genomgå behandling för att bli drogfri.

Wadas generaldirektör Olivier Niggli sade till nyhetsbyrån AFP inför kongressen att Wadas roll handlar om antidopning inom idrott och att hälsofrämjande åtgärder (mot droger) är något för varje land att ansvara för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer