Serena Williams förlängde – och bröt – långa sviter

Uppdaterad
Publicerad

Överlägsen i flera år.

Men Australian Open har varit tufft för Serena Williams – fram till nu.

I dag bröt hon en lång svit och tog hem årets första Grand Slam.

– Det hade jag aldrig kunnat tro, säger hon.

Serena Williams har varit suverän världsetta länge. Men Australian Open hade hon inte vunnit sedan 2010. Nu är sviten dock bruten. Hon vann dagens final mot Maria Sjarapova i två raka set.

Williams vann första set med 6–3 efter att ha brutit redan i Sjarapovas första servegame. Det andra setet var länge ovisst, men Williams var starkare i det avgörande tiebreaket som hon tog hem med 7–5 efter att ha avgjort med ett serveess.                  

Australian Open

16 raka vinster

I och med segern förlänge Williams en smått osannolik svit mot Sjarapova. Hon har nu 16 raka segrar mot ryskan, som inte har besegrat Serena Williams sedan 2004.

– Det är alltid en ära att spela mot Serena. Jag har inte slagit henne på länge, men jag älskar varje gång jag får spela mot henne för hon har varit den bästa spelaren, sade Sjarapova direkt efter matchen.

19 Grand Slam-titlar

I och med segern tog sig även Williams upp som ensam tvåa över de kvinnliga spelare med flest Grand Slam-titlar sedan proffs fick börja delta i turneringarna 1968. Amerikanskan har nu 19 Grand Slam-titlar, tre färre än tyskan Steffi Graf.

– Att stå här med 19 titlar hade jag aldrig kunnat tro. När jag var ung gick jag bara ut på banan med en boll, ett racket och ett hopp, sade hon efter matchen i ett känslosamt segertal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet