Experterna: Värt att hålla sig vaken för X-Games

Publicerad

Winter X-Games drar igång nu på torsdag kväll. Det blir idrott i absolut världsklass på skidor, snowboard och snöskoter, med de bästa utövarna i världen. SVT direktsänder tävlingarna från Aspen, Colorado, 22-25 januari. ”Jag skulle vilja uppmana till att verkligen hålla sig uppe, för det är en helt annan vibe”, säger SVT Sports expert Jocke Olsson.

SVT Play direktsänder över 32 timmar från extremsporternas eget ”OS”. Totalt sju svenskar är inbjudna.

– Det är kul att svenskarna är uppmärkammade sedan tidigare och är ett hot, så mina förväntningar på de svenska åkarna är i alla fall att de håller sig topp fyra, säger Bollen Valencia, en av SVT Sports experter.

Den 22 januari klockan 19.30 startar sändningarna. Moa Jörnmark programleder i en studio fullmatad av experter och med amerikanska kommentatorer i sändningarna.

– Det blir många sändningar på natten och vår studio kommer hålla tittarna vakna, säger projektledaren Marcus Törngren.

”Den största tävlingen”

I studion bjuds tittarna på snack kring de svenska deltagarna, favoriterna, snackisarna och mycket, mycket mer.

Förutom Olsson och Valencia har SVT spännande experter i Filippa Ring (landslagsåkare på skidor) och Fredrik Johansson (motor- och snöskoterexpert).

– X-Games har ju varit den största tävlingen i hur många år som helst och det är där många nya trick landas, så man är ju sugen på både skidor, snowboard och skoter, säger Olsson.

Hur stort är X-Games jämfört med VM?

– De som får inbjudan till X-Games åker ju i första hand dit och sedan är det ofta de som inte blir inbjudna som åker till VM, så X-Games är helt klart större, hur stort är svårt att förstå i Sverige. I andra länder och framför allt i USA är X-Games helt enormt.

”Gå upp sent så att man orkar vara uppe hela nätterna”

Nytt för i år är att SVT har en egen reporter på plats, som gör reportage och skickar hem intervjuer med åkarna direkt efter tävlingarna.

– Vi hoppas på ett stort engagemang från tittarna och att de ställer frågor till experterna och är delaktiga i vår sändning, säger Törngren.

Och experterna håller med:

– Gå upp sent så att man orkar vara uppe hela nätterna... jag skulle vilja uppmana till att verkligen hålla sig uppe, för det är en helt annan vibe och det är sjukt värt att se tävlingarna live.

– Ladda upp med diverse olika energidrycker och sådant för jag tror att X-Games i år kommer att vara det i särklass bästa, för att alla grenar och alla atleter är på topp. De är fulländade, så man får absolut inte missa det här, säger Bollen Valencia.

Använd hashtagen #svtxgames på sociala medier för att bli en del av SVT:s bevakning.

Den officiella X-Games-sajten hittar du här.

Svenska deltagare

Visa

Freestyleskidåkare: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Oscar Wester och Emma Dahlström

Snowboardåkare: Sven Thorgren

Skotercrossåkare: Adam Renheim och John Stenberg

”Wester, Tjäder, Harlaut har jättestor chans alla tre, om man tittar på hur det har gått tidigare och vilken nivå de ligger på i år...Thorgren kan absolut placera sig på pallen också...Emma Dahlström har också kört svinbra...alla svenskar som är inbjudna är ju i toppen, säger experten Jocke Olsson.

”Jag tror att Oscar Wester har störst chanser i X-Games, det är han som åkarna har mest respekt för,” säger experten Bollen Valencia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

X-Games 22-25 januari

Mer i ämnet