Zlatan vill se ”zlataner” i franska ordböcker

Publicerad

”Zlataner” har blivit ett populärt verb i Frankrike, efter svenskens stora succé i Paris Saint-Germain. Nu ger Ibrahimovic sin syn på ordet.
– Om ordet någon gång tas in i franska ordböcker skulle det vara en stor ära!, säger han i en intervju med PSG:s hemsida.

Braksuccén för Zlatan Ibrahimovic har påverkat fotbollsintresset i Frankrike – och språket. På franska har folk börjat säga ”zlataner” (zlatanera på svenska).

– Jag vet inte om jag ska vara stolt, men det verkar användas ganska positivt. Om ordet någon gång tas in i franska ordböcker skulle det vara en stora ära!, säger Zlatan till PSG.fr.

– När jag skrev på för Paris Saint-Germain sa folk till mig att det inte skulle bli så mycket uppmärksamhet för att folket i Paris inte brydde sig så mycket om fotboll. Men sen jag kom hit har jag märkt att det är annorlunda. Faktiskt är det mycket uppmärksamhet kring mig och laget. Men det stör mig inte, säger han.

Vill vinna allt redan i år

Zlatan har en hög målsättning för säsongen.

– (Vinna) Allt. Jag är redan arg för att vi åkt ur en cup. Det är inte acceptabelt. Men vi spelar fortfarande i tre turneringar och vi ska vinna allt, säger han.

–Jag är här för att hjälpa till att vinna. Jag gör allt för att vinna, men jag har bara varit här tre-fyra månader så allt är fortfarande nytt för mig. Steg för steg bygger vi upp. Det är inte lätt, men vi måste tro på oss själva. Vi har alla förutsättningar att göra något stort här.

”Inte fått grejer serverade på ett silverfat”

Han pratar också om tiden i Juventus, där han varje dag tränade med spelare som Del Piero, Thuram, Viera och Nedved.

– De är fantastiska spelare, men de gav mig inget gratis. Jag var tvungen att jobba hårt varje dag för att förtjäna min plats. Att jag är här idag är inte för att jag har fått grejer serverade på ett silverfat. Är man rädd ska man inte spela professionell fotboll. Då ska man spela i trädgården, säger han.

I Frankrike har humorprogrammet Guignols, där Zlatan är med som docka, blivit populärt. Även Zlatan har sett sketcherna.

– Jag har sett lite. I en knockar jag James Bond! Det fick mig att skratta. Det verkar som att man är viktig om man får en docka, så därför kan jag bara vara glad över det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Franska Ligan 2012-2013

Mer i ämnet