Alptekin jublar över att vara först över mållinjen vid OS-finalen på 1500 m vid OS i London 2012. Foto: TT.

Turkisk OS-mästare får livstid

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets friidrottsförbund har stängt av Asli Cakir Alptekin, som var först i mål vid OS-finalen på 1500 m vid OS i London 2012, på livstid. Detta efter hennes tredje positiva dopningstest.

– Vi kommer aldrig att acceptera dopning och det måste alla få veta, säger det turkiska friidrottsförbundets ordförande Fatih Cintimar.

Alptekin, som blev av med sitt OS-guld efter en utdragen process 2015 efter en andra dopningsförseelse, har testat positivt igen. Detta enligt turkiska Anadolu.                

Cas stängde för två år sedan av Alptekin på åtta år och fråntog henne även EM-guldet från 2012 i Helsingfors. Hon överklagade sin avstängning och fick den halverad till fyra år. Hon gjorde comeback vid terräng-EM för klubblag i Portugal i februari.

Nu har hon alltså testat positivt igen och stängs nu av på livstid efter sin tredje förseelse.

Sex av 13 i OS-finalen dopade    

Den nu 32-åriga Alptekin vann OS-loppet för sin landsmaninna Gamze Bulut, som senare också åkte fast för dopning och blev av med silvret i London.

Abeba Aregawi, då tävlande för Etiopien, var en av favoriterna men slutade femma. Noterbart är att sex av de 13 löparna i loppet någon under sin karriär åkt fast för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.