Astrid Norsted. Foto: Bildbyrån

Astrid Norstedt: ”Det sker en del utveckling, men det finns väldigt mycket arbete kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 264 000 svenska kronor. Så mycket pengar får herrarna i backhoppning vid ett ett guld under VM.

Damerna? Lite mer än en tredjedel – drygt 92 500 kronor.

– Backhoppning är en sport som slitit väldigt mycket med jämställdheten, säger Astrid Norstedt.

I en tidigare intervju med SVT Sport berättar Sandro Pertile, tävlingschef för backhoppning hos Fis att inkomstnivån för att arrangera en damtävling inte är tillräcklig för att täcka alla kostnader för evenemaget. Han berättar att det är högre inkomster vid manliga tävlingar, och därmed lättare att hitta arrangörer.

– Enligt tv- och sponsoravtal har män och kvinnor olika värden. Det handlar om marknadsvärdet, säger Pertile och fortsätter:

– Tyvärr är nuvarande inkomstnivå för att arrangera en damtävling inte tillräcklig för att täcka alla kostnader för evenemanget. Det är en av anledningarna till att inte så många vill arrangera en tävling. Det är högre inkomster vid manliga tävlingar, så det är lättare att hitta arrangörer.

”Slitit väldigt mycket med jämställdheten”

I söndags kunde nyhetsbyrån NTB rapprotera om hur mycket VM-guldbonus de individuella segrarna i varje gren får. Mest pengar i VM-guldbonus får segrarna i herrarnas backhoppningsgrenar, motsvarande drygt 264 000 svenska kronor. För damerna ligger samma guldbonus på 92 500 svenska kronor.

– Det känns jättetråkigt, men det är inget som förvånar mig, säger Norstedt.

Norstedt menar dock att hon tror att Fis vill utveckla backhoppningen för damer, och att de vill det. Men att det går att göra mer.

– Backhoppning är en sport som slitit väldigt mycket med jämställdheten. Det är första VM:et där vi får hoppa storbacke, så det sker en del utveckling, men det finns väldigt mycket arbete kvar, konstaterar Norstedt.

Enligt Norstedt går det inte att förlita sig på prispengarna eller försörja sig på sporten. Hon menar att pengarna måste komma från bland annat sponsorer.

Men det finns ännu ett problem.

– Backhoppning får inte lika stor plats, det sänds inte lika mycket på TV. Därför är det mindre intresse för sponsorerna och totalt sett blir det mindre pengar. Vilket gör det svårt att endast hålla på med backhoppning och köra heltid.

SVT Sport har sökt Fis för en ny kommentar.

ARKIV: Kvinnliga backhoppare riktar kritik mot Fis (15 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.