Foto: TT Nyhetsbyrån

Norrman i otäck krasch – försatt i konstgjord koma

Uppdaterad
Publicerad

Den norske backhopparen Daniel-André Tande kraschade illa i sitt provhopp i slovenska Planica. Han har försatts i konstgjord koma, men ska inte ha några livshotande skador.

– Vi är förstås väldigt lättade nu och det är goda nyheter vi har fått från sjukhuset, säger sportchefen Clas Brede Bråthen till NRK.

Det var under provhoppningen inför torsdagens tävling i flygbacken i Planica som Daniel-André Tande tappade kontrollen direkt efter uthoppet. Det gjorde att han med full kraft slog i marken.

Under kvällen kom sedan de första rapporterna från sjukhuset i Slovenien.

– Han har brutit nyckelbenet. Daniel kommer att hållas i koma åtminstone tills imorgon för att reducera stressen på hans hjärna. Men man har inte hittat något livshotande i de undersökningar som har gjorts, säger Clas Brede Bråthen.

På fredagsförmiddagen kom ytterligare en försiktigt positiv rapport.

– Daniel är väl omhändertagen på sjukhuset och natten har varit bra. Hans tillstånd är stabilt och han kommer att undersökas vidare under dagen, säger landslagsledaren Guri Ranum Ekås.

Tande har bland annat ett individuellt VM-guld på meritlistan.

Världscuptävlingen vanns av japanen Ryoyu Kobayashi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.