Norges Maren Lundby är en av världens bästa backhoppare. Nu får hon också hoppa hur långt hon vill. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu får kvinnor hoppa hur långt de vill

Publicerad

Det internationella skidförbundet (Fis) tar bort regeln som säger att kvinnliga backhoppare inte får hoppa längre än 118 meter, uppger norska Dagbladet.

Beslutet togs under den pågående Fis-kongressen i Grekland.

– Vi ska inte ha förlegade regler, vi måste ha regler för framtiden, säger Bertil Pålsrud, Norges representant i hoppkommittén, till tidningen.

Regelns förespråkare har hävdat att hoppning i stora backar utgör en större risk för kvinnor än för män. Men en Fis-studie visar att det inte finns någon forskning som stödjer det påståendet.

Förra säsongen anordnades bara två tävlingar i stor backe på damsidan. Nästa säsong ska totalt nio tävlingar, bland annat världscupfinalen i ryska Tjajkovskij, avgöras i stor backe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer