Matti Nykänen i Oberstdorf 1987. Foto: Bildbyrån

Finska staten står för Matti Nykänens begravningskostnader

Publicerad

Det har sedan tidigare stått klart att det inte kommer bli någon statsbegravning för den nyligen bortgångne Matti Nykänen. Men som en hyllning till backhopparlegendaren kommer den finländska staten att stå för begravningskostnaderna, uppger Yle.

Det var den 4 februari som omvärlden nåddes av nyheten om att den finländske backhopparlegendaren Matti Nykänen var död, 55 år gammal.

Några dagar senare gick Finlands idrottsminister Sampo Terho ut och berättade att han utredde möjligheterna för att hedra Nykänen med en statsbegravning – något de anhöriga sedan tackade nej till då de ville ha en begravning med endast de närmaste närvarande.

Nu står det klart att den finländska staten i alla fall kommer att stå för begravningskostnaderna.

– Minister Terho har kommit överens med Nykänens anhöriga att Undervisnings- och kulturministeriet står för alla kostnader, säger Sampo Terhos talesperson Toni Ahva till Yle.

Den finländska staten kommer stå för högst 20 000 euro av kostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer