Ye Zhaoying, längst till höger, beordrades förlorade mot Gong Zhichao (i mitten) Foto: Robyn Beck / Scanpix Denmark

Avslöjar Kinas fusk efter 22 år – beordrades att lägga sig i OS-semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

För 22 år sedan förlorade den kinesiska badmintonstjärnan Ye Zhaoying OS-semifinalen i Sydney mot landsmaninnan Gong Zhichao.

Nu avslöjar Zhaoying att det var på order av den kinesiska organisationen.

– Jag är bara en person, det fanns inget jag kunde göra mot systemet, säger Zhaoying, som i dag lever i exil och ses som en förrädare av hela nationen.

Den tvåfaldiga VM-guldmedaljören i badminton Ye Zhaoying skulle göra upp med Gong Zhichao om en finalplats i OS 2000.

Men uppgörelsen skedde redan innan semifinalen hunnit börja – på order uppifrån i systemet.

– De sa till mig att det var viktigt att ingen kunde se att jag förlorade medvetet. Det skulle ta slut i två set, jag fick inte trötta ut henne inför finalen. De skulle ge mig samma pengarbonus som vinnaren istället, men jag ville inte ha pengarna, säger Zhaoying till TV2 Sport.

”Annars riskerar de få sparken”

Semifinalen mellan landsmanninorna spelades före den andra semifinalen, mellan danskan Camilla Martin och kinesiskan Dai Yun. I och med att det kunde bli danskt motstånd i finalen, ansågs det viktigt att rätt spelare gick vidare från den första matchen för att ha störst chans på ett guld till nationen.

– Ingen visste att Camilla skulle gå till final, så de var tvungna att bestämma vem av oss som mest troligt skulle besegra Camilla i finalen. Då bestämde de att jag behövde förlora.

Huvudtränaren för landslaget på den tiden, Li Yongebo, och damlagets tränare Tang Xuehua meddelade henne om beslutet.

I Kina är OS det största man kan vinna och resultatmålen är brutala, både på utövarna, tränarna och deras chefer. Presterar man inte förlorar man oftast jobbet.

– Det är vitalt både för tränare och chefer att komma tillbaka till Kina med fyllda fickor av guld. Annars riskerar de att bli sparkade. Det var därför de började med matchfixning inför och under OS.

Ses som förrädare i Kina

Camilla Martin jobbar i dag med Badminton på TV 2 i Danmark och träffade Zhaoying och hennes man Hao Haidong i Spanien där de nu bor – utan kontakt med Kina.

Haidong uttryckte 2020 sitt stöd för sin fru och kritiserade den kinesiska regimen hårt. Några timmar senare raderades de från historieböckerna, från internet och är numera icke-önskade i födelselandet.

– Vad som helst kan hända. Vi kan bli omhändertagna, arresterade eller till och med avrättade. Vi var rädda för livet när de började ta bort vår historia, säger Hao Haidong som var en av Kinas största fotbollssjärnor, säger han.

Zhaoying är idag 48 år. Hon berättar:

– Kinas regering säger att vi är förrädare, men vi har aldrig sagt något negativt om folket, bara om regimen. Om du ser på vad vi har förlorat, kontra vad vi kunnat bidra till för generationer i Kina är det allt värt det jobbiga. Vi vill att världen ska se de avskyvärda aktionerna som Kinas regering står för.

Även familjen och vänner har tagit avstånd och vänt ryggen till paret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.