Indiskfödda Pillai lyfter svensk badminton

Uppdaterad
Publicerad

Svensk badminton hade framförallt på 1970- och 80-talet internationella framgångar, men har sen dess levt mer i skymundan.

Nu växer förhoppningar om något stort igen – tack vare indiskfödda tonårsstjärnan Ashwathi Pillai.

Vi möter den redan väl beresta 18-åringen på Täby Racketcenter utanför Stockholm, nyss hemkommen från landslagsuppdrag i Tyskland och senare samma dag på väg hem på ”julledighet” hos släkten i Indien.

Ett intensivt liv helt i hennes smak, på väg mot drömmen att bli världens bästa badmintonspelare. Både jul och ledighet är en sanning med modifikation, med hinduism som religiös ledstjärna firar familjen inte jul som övriga svenskar och tiden i södra Indien innebär också framförallt ett tufft träningsläger, tre veckor som start på ett 2019 då hon blir senior.

Tog guld vid ungdoms-OS

Året som snart avslutas har samtidigt varit inspirerande. Svensk seniormästare i damsingel, SM-guld med klubben Täby, JVM-spel och inte minst guldet i ungdoms-OS i Argentina i höstas. Ett internationellt genombrott.

– Det är fortfarande ett ”work in progress”. Jag är inte i närheten av där jag vill vara. Jag har haft många framgångar och det är kul att få ”smaka lite socker på munnen”, men det mesta är mycket träning och bygga för framtiden, säger hon med en bestämd min.

Ashwathi Pillai väcker drömmar om en ny storhetstid för svensk badminton som på 1970-talet arrangerade tidernas första VM (i Malmö) och hade internationellt gångbara stjärnor som Thomas Kihlström och Christine Gandrup (tidigare Magnusson).

Täbytalangen kom till Sverige som tioåring från Bangalore i södra Indien när pappa Vinod fick jobb i Sverige. En badmintonfrälst IT-tekniker som rekade fram Stockholms bästa badmintonklubb – och sedan letade boende i närheten!

Det har gett resultat, en tjej som 13 år ung blev tidernas yngsta licensierade spelare och vars karriär gått spikrakt uppåt. Sen tre år tidigare tillbaka dessutom tränad av unge indonesiern Rio Wilianto, själv juniorlandslagsman i det asiatiska badmintonfästet. Han tror hårt på sin adept.

Pappan chanslös nuförtiden

– Jag känner mig optimistisk. Jag tror att hon kan bli en riktigt bra spelare, i den absoluta världstoppen, säger coachen som fortfarande är starkare än sin offensivt lagda svensk-indiska profil.

– Mitt mål är att hon ska kunna slå mig. Det har det alltid varit.

Pappa Vinod är numera chanslös i internmatcherna. Nu ska senioreliten utmanas. Swedish Open i januari blir en första test på väg mot OS-kvalet inför 2020 som drar igång i maj.

– Jag ska försöka kvala dit. Det är ett stort steg att gå från junior till senior, jag vet, men jag vill ändå försöka. Det gäller att börja samla på sig rankningspoäng nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.