Badmintonspelaren PV Sindhu har tagit Indien med storm, vilket även syns i penninglistan. Foto: Bildbyrån.

Här är okända indiskan som badar i pengar

Uppdaterad
Publicerad

När Forbes presenterade sin årliga lista över de bäst betalda idrottskvinnorna toppade Serena Williams med 165 miljoner i inkomst det senaste året. På listan fanns det åtta välkända tennisspelare bland de tio bästa. På sjunde plats återfinns indiska badmintonspelaren PV Sindhu med 77 miljoner kronor.

PV Sindhu är ett namn som knappast ger några associationer för en svensk idrottspublik. PV står för Pusarla Venkata som nådde stjärnstatus inom badmintonen och hemma i Indien med sitt OS-silver i Rio 2016. Men medaljen som 21-åring steg henne inte åt huvudet.

– Framgången vid OS i Rio 2016 har inte förändrat mig, jag är den samma tack vare mina föräldrar och min tränare. Livet är upp och ner och ibland förlorar man. Man får försöka komma tillbaka starkare efter en förlust, sa Sindhu vid en gala i Indien tidigare i år.

Hennes 77 miljoner är 7 miljoner mer än tennisens världsetta Simona Halep knåpade ihop det senaste året. Halep är toppseedad i US Open som inleds på måndag i New York och har ett förstapris på 35 miljoner kronor.

Började med badminton som sexåring

23-åriga Sindhu började spela badminton som sexåring då hon tittade på All England Open Championships på tv 2001.

Hennes liv och karriär förändrades över ett par dagar när hon tog silver vid OS i Brasilien 2016 efter att ha förlorat singelfinalen mot spanjorskan Carolina Marin.

– Innan OS frågade sponsorerna ”Sindhu vem?” säger Tuhin Mishra som tar hand om Sindhus ekonomi till CNBC och berättar att det bara var cricket och cricketrelaterade saker som gällde för sponsorerna vid den tiden.

I samband med hemkomsten från Brasilien fick Sindhu pengar och gåvor av olika statliga myndigheter och organisationer till ett värde av 16 miljoner kronor. Dessutom fick hon landområden av delstaterna Andhra Pradesh och Telangana och en lyxbil av det indiska badmintonförbundet. Bilen delades ut av cricketikonen Sachin Tendulkar.

Sedan dess har företagen stått i kö för att få sponsra Sindhu som passerat de flesta stora cricketspelarna i Indien i inkomst. Framgångarna har även fortsatt på badmintonplanen med silver vid VM 2017 och 2018.

I dag inleds asiatiska mästerskapen i Indonesien där hon är tredjeseedad.

Kvinnorna som tjänar mest:

1. Serena Williams, tennis: 165 miljoner kronor

2. Caroline Wozniacki, tennis: 118 miljoner kronor

3. Sloane Stephens, tennis: 102 miljoner kronor

4. Garbine Muguruza, tennis: 100 miljoner kronor

5. Maria Sjarapova, tennis: 95 miljoner kronor

6. Venus Williams, tennis: 93 miljoner kronor

7. PV Sindhu, badminton: 77 miljoner kronor

8. Simona Halep, tennis: 70 miljoner kronor

9. Danica Patrick, racerförare: 68 miljoner kronor

10. Angelique Kerber, tennis: 64 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.