Foto: TT NYHETSBYRÅN.

Chocken: Sverige föll mot Finland i bandy-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det har bara pratats om jättedrabbningen och revanschförsöket mot Ryssland i finalen av bandy-VM. Under chockartade former besegrades Sverige av Finland, som man slog med 9-1 i gruppspelet, med 3-2 i semifinalen.

Efter slutsignalen jublade finländarna som om de vunnit VM-guld. Till råga på allt var Finlands seger helt i sin ordning, de var det bättre laget sett till hela matchen. Sveriges försök att ta sig igenom den täta försvarsmuren på slutet såg kraftlöst ut.

– Jag orkar inte prata mer om det här nu. Är det okej? säger förbundskaptenen Svenn Olsson till TT efter den smärtsamma förlusten. Han såg en mental  kollaps till fiaskot.

– Vi kanske blev tagna av stundens allvar, funderar Olsson.

Det var något som inte stämde i det svenska laget.

– Det är väldigt tungt, vi hade räknat med att gå till final. Vi hamnade i underläge och hade inte riktigt den fart som vi haft tidigare i turneringen, säger Erik Säfström till Radiosporten.

Finland hade läst Sverige väl

SVT:s Jonas Holgersson såg ett Finland som gjort en bra utvärdering av storförlusten för ett par dagar sedan.

– Finland synade Sverige. De hade läst på sen mötet i gruppspelet. Sverige blev synade av att dom bara kan spela offensivt på ett sätt. Sveriges spel hackade hela tiden, säger SVT:s bandyexpert Jonas Holgersson.

Trots över 80 minuters speltid att vända på underläget agerade Sverige håglöst. Det spelsätt som Finland enkelt läste var enligt Holgersson tänkt för att användas mot Ryssland, i finalen. Men någon final blir det alltså inte för blågult.

– Det är ett underbetyg till Sverige, på alla håll och kanter. I modern tid är det svårt att jämföra den här förlusten med någonting annat, säger Holgersson.

Lyssna på intervjun med Jonas Holgersson i spelaren ovan.

RESULTAT SEMIFINALER, BANDY-VM

Sverige-Finland 2–3 (1-2)

0–1 Tuomas Määttä (4), 0–2 Sami Laakkonen (17), 1–2 Johan Löfstedt (38), 1–3 Pekka Hiltunen (59 str), 2–3 Christoffer Edlund (68).

Publik: 1 293.

Ryssland-Kazakstan 16–6 (7–2)

Ryssland: Sergej Lomanov 3, Jurij Sjardakov 3, Alan Dzjusojev 2, Janis Befus 2, Igor Larionov 2, Maxim Isjkeldin, Juri Vikulin, Jevgenij Ivanusjkin, Pjotr Zacharov.

Kazakstan: Sergej Potjkunov 3, Dmitrij Zavidovski, Pavel Dubovik, Rauan Issalijev.

Publik: 4 217.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.