Historiska storklubben Örebro tillbaka i elitserien

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla storlaget Örebro är tillbaka i elitserien i bandy, efter en säsong där laget varit överlägset i allsvenskan. Nu är frågan: kan Örebro ta steget och etablera sig i svensk toppbandy igen?

– Vi har ungdomar som kan utvecklas, och så behöver vi få in lite spets, säger Örebro-profilen Simon Folkesson till SVT Sport.

Det krävdes en seger borta mot Gripen Trollhättan ikväll för att Örebro skulle gå upp i elitserien med fyra matcher kvar på säsongen. Örebro låg under med 4-1 mot Gripen Trollhättan 38 minuter in i första halvleken och det såg ut som att avancemanget skulle dröja.

Men Örebro ville inte vänta, så man vände på matchen. Rejält. Med sju minuter kvar ledde Örebro med hela 10-5 och slutresultatet skrevs till 11-5 och är nu tillbaka i elitserien.

Fem SM-guld

En gång för länge sedan regnade det SM-guld över Örebro, med stjärnor som VM-silvermedaljören i fotboll Orvar Bergmark och legendaren Olle Sääw.

Örebro spelade 60 år i högsta serien och vann fem SM-guld, det senaste för 54 år sedan. Sedan de åkte ur Elitserien 1990 har Örebro varit tillbaka för tre ettåriga sejourer, men hoppas nu på mer. Laget gick som en ångvält genom allsvenskan: flest segrar, flest mål, minst antal insläppta.

– Vi tävlar i allt vi gör och är en väldigt enad grupp, säger lagkaptenen Sebastian Eriksson.

Bygger bredare förening

Den relativt nye ordföranden Anders Bohmansson har sett till att ändra klubbens stadgar, från uttalad elitförening till satsning på ungdomar och framtidsprojektet damer. Klubben brottas nu med ett svårlöst Moment 22.

Framgång kräver toppspelare som kostar pengar, som inte finns förrän man fått publik, sponsorer och framgång.

– Vi försöker bygga långsiktigt och måste etablera laget på sikt. Allt måste ju fungera även om vi skulle åka ur elitserien. Ambitionen måste ju vara rimlig också med hänsyn till ekonomin, säger Anders Bohmansson.

Den stolta historien vilar som ett spöke eller en inspiration över föreningen; det är bara att välja. I den bistra verkligheten har laget – just nu – bara fyra spelare med elitserierutin. Simon Folkesson har till exempel spelat i Västerås.

– Vi behöver få in spets, och det kan ta ett tag att etablera sig. Men Örebro kan locka spelare hit, det är en trevlig stad att bo i, säger Folkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.