Edsbyn vann SM-guldet förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Klart: Elitserien i bandy spelas – med eller utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Elitserien i bandy kommer att spelas oavsett om publik tillåts eller ej.

Trots beslutet finns det en ekonomisk oro från klubbarna.

– Vi kommer att blöda, säger ligachefen Per Selin till Bandypuls.

Det var under ett möte i går som klubbarna och Föreningen Svensk Elitbandy kom fram till att elitserien ska spelas oavsett hur publiksituationen ser ut. Om elitserien drar igång som planerat den 23 oktober är däremot inte spikat.

– När vi startar serien beror på de nya besluten från Folkhälsomyndigheten. Vi har fått indikationer om att de ska komma innan sista augusti, säger ligachefen Per Selin till Bandypuls.

Enligt Selin finns det dock en viss oro från klubbarna som inte vet hur de kommer att klara sig ekonomiskt om publik inte är tillåtet i höst.

Risk för avhopp under säsong

– Det är jobbigt att höra oron. Om det blir fem-sex matcher utan publik, hur klarar man det? Den frågan fanns ju i fotbollsklubbarna också, men de sa att ”vi kör i gång och så ser vi hur länge det pågår” och nu är halva serien spelad. De blöder och det kommer vi också att göra.

Hittills har ingen klubb lämnat återbud till kommande säsong men risken för avhopp under säsong finns om inte publiksituationen ändras. Tävlingskommittén har fått i uppgift att besluta vad som händer med klubbar som eventuellt måste dra sig ur.

– Går man efter konsekvenserna som är i dag, då åker man ner till division 2. Att man åker ner ska kanske vara självklart, men kanske bara att man åker ner en division som läget är nu. Det vore tufft att gå från elit till division 2, säger Selin.

ARKIV: Här vinner Edsbyn SM-guld (21 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.