Norskan Charlotte Selbekk tycker att det var skönt att tänka på något annat än corona för ett par timmar. Foto: Bildbyrån.

Norsk förvåning över att bandyfinalen spelades: ”Konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Norskan Charlotte Selbekk avgjorde SM-finalen i bandy med att göra två mål för Västerås på tilläggstid mot Skutskär som besegrades med 4-3. I Norge är all idrott nedstängd och det uttrycks förvåning över att matchen spelades.

– Det är märkligt att två länder kan komma till så olika slutsatser, säger norska bandyförbundets generalsekreterare Tomas Jonsson.

När coronaviruset sveper genom världen har idrotten stängt ner. Ett undantag gjordes i dag när bandyfinalerna spelades på Studenternas i Uppsala. I Norge är inte ens organiserad träning tillåten.

– Hela världen pratar om corona. Vi tar det allvarligt men det är skönt att tänka på något annat, säger Selbekk till norska VG.

Det fanns flera skäl till att bandyfinalerna genomfördes – dock utan publik.

– Klubbarna är eniga om att de vill spela, och det var ett beslut som togs efter att regeringen kom med beskedet om begränsningarna (max 500 personer i en folksamling). Ställningstagandet bygger också på att bandy är en utomhussport och att det här är slutet på vår säsong, har bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson sagt till SVT.

Inga bandyfinaler i Norge

I Norge blev det inget finalspel som skulle ha avgjorts förra helgen.

– Vi uppfattade situationen som så dramatisk att vi valde att avbryta säsongen. Vi tog inga risker. Vi ville inte ha en utveckling där man spårat att någon blivit sjuk av att ha spelat. Det var aldrig aktuellt med spel hos oss, säger norske generalsekreteraren Tomas Jonsson. 

Norge är det land i Norden med flest bekräftade fall, varav sju döda, och sedan 16 mars har man stängt landets förskolor, skolor och universitet. Undantag görs för barn vars föräldrar jobbar i vårdyrken.

Frisörer, massagesalonger, tatuerare och liknande verksamheter har stängt, liksom all organiserad idrott. Vårdanställda har fått reseförbud.

Alla norrmän uppmanas jobba hemifrån.

KLIPP: Västerås tog SM-guld efter galet övertidsdrama (21 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.