Skutskär fullbordade sensationen – vann bandyfinalen

Från nykomling till svensk mästare på ett år.

På Studenternas vann Skutskär bandyfinalen och tog klubbens första SM-guld.

– Vi går igenom hela skiten och vinner, säger Skutskärs Johanna Pettersson.

När finalen nu var tillbaka på klassiska bandyarenan Studenternas efter sex år var Skutskär framme i sin första kamp om guldet. Och laget, som kommer från orten med samma namn strax utanför Gävle, som tog sig upp till elitserien i fjol gick hela vägen och kunde efter slutsignalen mot AIK titulera sig svenska mästare.

– Jag har inga ord kvar, vad är det för tjejer jag har i mitt lag? Vi går igenom hela skiten och vinner SM-guld. Jag är helt färdig, nyp mig i armen, säger Skutskärs överlyckliga spelande tränare Johanna Pettersson.

Publikrekord

Skutskär var ordentligt tillbakapressat inledningsvis, men trots det var det finaldebutanten som spräckte nollan – Linnea Gunnarsson stod för en fin soloprestation i ett av få anfall för laget när hon satte 1–0 till Skutskär.

Men tio minuter senare gav det fortsatt offensiva trycket utdelning för mesta mästarlaget, efter frislag hamnade bollen hos backen Karina Lipanova som med ett skott från distans ordnade kvitteringen.

Likaläget stod sig halvleken ut där det slogs nytt publikrekord i damernas bandyfinal, det gamla låg på 3 902 från SM-finalen 2005, i årets final var 5 198 personer på Studenternas läktare.

– Det här är helt otroligt för svensk dambandy, säger SVT-experten Camilla Johansson.

Avgjorde i slutminuterna

Och direkt i början av andra halvlek fick publiken se Skutskär ta ledningen på nytt. Galina Mikhajlova kapades och domaren signalerade för straff – som Olga Rodinova säkert tryckte in, 2-1 till Skutskär.

Det gick snabbt för AIK att kvittera, Alina Zinkevitj slog olyckligt in bollen i eget mål när hon som sista försvarare försökte stoppa Diana Lipanovas skott från att passera mållinjen.

Under nästan den resterande delen av andra halvlek hade båda lagen svårt att skapa de där självklara chanserna, fram till den 84:e minuten, då fick Skutskär hörna – och på ett tillslag satte Olga Rodinova 3–2 till de gulgröna.

Och efter det lyckades inte AIK kvittera igen – målet blev avgörande och Skutskär vann SM-finalen 2018.