Fredrik Åström och legendaren Ola Johansson njuter i omklädningsrummet. Foto: Bildbyrån.

Tog SM-guld efter dubbla hjärtoperationer: ”Det största för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Åström, 36, tog sitt fjärde SM-guld med Edsbyn. Bakom sig har han två hjärtoperationer. Det kom en tår när han reflekterade över den besvärliga resan till guldet som satte punkt för karriären.

– Det här är det största för mig, säger Åström till SVT Sport.

Det var inte alls det sedvanliga stöket med stojande supportrar utan det var lugnt på Studenternas.

– Jag bara längtar till att få sätta mig i omklädningsrummet, att låta det bli tyst i en minut och landa i det och sedan dra igång festen tillsammans, säger Åström.

De två hjärtoperationerna har inte stoppat karriären. Bandyn har varit en drivkraft för att ta sig tillbaka.

– Det har varit upp och ner och tiden efter hjärtoperationerna har varit jobbiga, framför allt psykiskt. Jag är ändå glad över att jag haft bandyn att falla tillbaka på, att få träna och få upp fysiken. Av det har jag mått mycket bättre psykiskt också. Det går att ta sig igenom det med mycket vilja och goda vänner runt omkring som stöttat.

Första hela säsongen på sex år

Hur uppskattar du att du är tillbaka och har tagit ännu ett guld?

– Det här är det största för mig. Det är första säsongen på sex år som jag har varit med hela säsongen. Först en hjärtoperation 2014, sedan comeback och knappt en halv säsong och sedan 2017 operation igen. Att nu få avsluta en hel säsong med SM-guld är helt sjukt.

Åströms öde, SM-guld i sista matchen på karriären, rörde expertisen på arenan.

– Att ha bandyn och orka ha den här målbilden om att han ska tillbaka tror jag har varit väldigt viktigt. Och sedan att få göra det här är stort, säger SVT Sports expert Andreas Bergwall som stått i AIK:s mål under säsongen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.