Sergej Lomanov, här i ryska landslagströjan, var segerregissör mot Sandviken Foto: TT Nyhetsbyrån

Världens bästa bandyspelare till Vänersborg

Publicerad

Det pratas om tidernas största bandyvärvning. SVT Sport kan idag avslöja att Sergej Lomanov Jr nu är klar för spel i Sverige och IFK Vänersborg.

– Jag vågar påstå att värvningen av Lomanov är den största inom svensk bandy, säger klubbens spelaransvarige Tommy Hjert till SVT Sport.

Ja, det är inte vem som helst som kommer för att förstärka Vänersborg. Det finns ingen annan bandyspelare i världen som kan mäta sig med Sergej Lomanov Jr:s meritlista. Ryssen har vunnit 9 VM-guld, blivit rysk mästare sju gånger, vunnit World cup fyra och blivit utsedd till ryska ligans mest värdefulla spelare fyra år i rad.

Sannolikt världens bäste

– Han är otroligt bra. Han är sannolikt världens bäste spelare, säger Hjert om vad det är Vänersborg-fansen kommer att få se på isen till vintern.  

Lomanov Jr är en målskytt av rang. han har vunnit skytteligan flera säsonger och i vintras passerade han den magiska gränsen och gjorde sitt 1000:e mål i ryska ligan.

– Redan från första kontakten har IFK Vänersborg skött allt professionellt. Jag upplever att IFK har en bra organisation och har rätt förutsättningar för att växa inom svensk bandy. Det skall bli spännande att få spela i IFK Vänersborg och den svenska ligan, säger Sergej Lomanov Jr till klubben.

– Min pappa Sergej Lomanov var en stor bandyspelare som själv spelade i Sverige när jag var liten. Att jag nu får möjlighet att göra samma resa med min familj och spela i Sverige betyder mycket för mig. Min pappa är min stora förebild, säger Lomanov Jr.

Sponsornätverk bakom värvningen

Att Vänersborg har kunnat knyta till sig en världsspelare som Lomanov beror på tillskott av kapital från sponsorer.

– Det är tack vare vårt sponsornätverk, några större sponsorer som ställer upp extra, säger Tommy Hjert.

Med en sådan här värvning kan man väl inte satsa på något annat än guld?

– Det är klart att det är en kittlande tanke att prata om guld men där är vi inte ännu. Däremot har vi bra förutsättningar att göra en bra säsong, säger Hjert om klubbens målsättning.

”Är en vinnarskalle”

Sin digra meritlista till trots. Något svensk SM-guld har han inte, Lomanov. Det hoppas han ändra på och siktar givetvis på guld.

 – Jag är en vinnarskalle och tycker absolut inte om att förlora. Jag hoppas att tillsammans med laget ta IFK vidare till nästa nivå.

– Otroligt att svensk bandy får ta del av detta. Lomanov Jr har bandymeriter som talar sitt tydliga språk. Det som gör störst avtryck hos mig är hans ödmjuka inställning till sig själv och sina framgångar. Förhoppningsvis kan vi lära av både den svenska och ryska modellen, säger IFK Vänersborgs tränare Stefan Karlsson.

Lomanov, som bor i Krasnojarsk,  flyttar till Sverige och Vänersborg i sommar. Han tar med sig  frun Anna och de två barnen, som är 11 och 5 år gamla.

– Familjen är väldigt viktig för mig, och att IFK kunde erbjuda en bra helhetslösning för min familj var viktigt för mig i mitt beslut, säger Lomanov Jr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer