16 slutspelsmatcher på en kväll – så var supertorsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagskvällen var en riktig idrottskväll med slutspelsmatcher från Umeå i norr till Lund i söder. Så här gick matcherna.

BASKET

Umeå-Södertälje 72-87, basketligan herr, kvartsfinal 2:5

I det andra mötet var Umeå närmare än i det första, men Södertälje leder ändå med 2-0 i matcher.

– Nästa match blir en ny tuff historia, det viktigaste blir att tro på oss själva och fajtas till sista andetaget, säger Josh Greene till VK.

Jämtland-Luleå 89-80, basketligan herr, kvartsfinal 2:5

Efter 21 raka förluster mot Luleå kom så segern.

Jämtland drog det längsta strået och besegrade Luleå med 89-80 i den andra SM-kvartsfinalen.

HANDBOLL

Redbergslid-Kristianstad 24-27, handbollsligan herr, kvartsfinal 2:5

Kristianstad står nu med ena benet i semifinal efter 27-24 på bortaplan mot Redbergslid. Göteborgarna gav svenska mästarna en fajt, men höll inte ut.

RIK-spelarna var inte nöjda med domarteamet efter matchen.

– De var helt horribla om jag ska vara ärlig, säger RIK-spelaren Oskar Ysander till GT

Sävehof-Malmö 25-26 handbollsligan herr, kvartsfinal 2:5

Länge såg det ut som att Sävehof skrällartat skulle besegra Malmö och i så fall gå upp till en 2-0-ledning i kvartsfinalserien.

Men Malmö hämtade kraft och Fredrik Lindahls 26-23-mål blev avgörande i det som slutade 26-25.

Malmö utjämnade därmed till 1-1 i matcher.

Sävehof-Skara 29-21, SHE, kvartsfinal 1:5

För damerna i Sävehof gick det dock bättre. Laget var i princip aldrig hotat och vann till slut med 29-21 hemma i Partille.

Segern gör att de leder kvartsfinalserien med 1-0 i matcher.

Skuru-Kungälv 27-25, SHE, kvartsfinal 1:5

Skuru vann hela SHE:s grundserie efter att de bara förlorade en enda match under seriens gång. Att de ”bara” vann med 27-25 mot Kungälv får därmed anses som ”mini-skräll”.

Lugi-Önnered 34-32, SHE, kvartsfinal 1:5

Det var första gången en slutspelsmatch gick till shoot out och då vann hemmalaget Lugi. Smolk i Lugis glädjebägare var dock att den viktiga försvararen Olivia Löfqvist tvingades bryta matchen med en fotskada.

INNEBANDY

Växjö-Mullsjö 8-1, SSL herr, kvartsfinal 4:7

Växjö har kvitterat kvartsfinalserien mot Mullsjö. Och de gjorde verkligen komfortabelt. Hemma i Växjö vann de den fjärde matchen med förkrossande 8-1.

Sirius-Storvreta 4-7, SSL herr, kvartsfinal 4:7

Bäst i Sverige i fjol. Minst bäst i Uppsala och topp fyra i Sverige i år. Storvreta vann SM-kvarten mot Sirius med 4–0 i matcher. Bästa målskytt var Victor Andersson med ett hattrick.

Iksu-Dalen 4-2, SSL dam, kvartsfinal 1:5

Regerande mästarlaget Iksu besegrade Dalen med 4-2 i den första SM-kvartsfinalen. Vinnarlaget är fortsatt obesegrat denna säsong.

– Det var verkligen slutspelskänsla. Tufft spel med mycket närkamper, säger lagkaptenen Emelie Wibron tillika matchens främsta poängplockare.

Mora-Jönköping 5-4, SSL dam, kvartsfinal 1:5

Till slut vann storlaget Mora mot Jönköping. Men det blev knappt, och det krävdes förlängning. Mora vann till slut med 5-4 efter att Alexandra Terner avgjort.

Täby-Endre 6-7, SSL dam, kvartsfinal 1:5

Gotländska Endre låg under på bortaplan inför den sista perioden, men den vann de med 5-2 och vände på steken. Matchhjälte då Endre kopplade greppet om kvartsfinalserien var Linnéa Wallgren som stod för tre av lagets sju fullträffar.

– Jätteviktigt för oss att få första segern och speciellt borta. Nu är vi glada ikväll, men i morgon börjar vi ladda för nästa, säger hon till SSL Play.

Pixbo-Rönnby 3-5, SSL dam, kvartsfinal 1:5

Den första ronden i kvartsfinalserien mellan Pixbo och Rönnby gick till bortalaget. 5-3 vann Västerås-laget med.

– Det var enormt viktigt att komma hit och ta första. Att ha med sig 1-0 i matcher för att sedan spela hemma är viktigt. Det är bara äta och sova och leva innebandy just nu, säger Angelica Nordfeldt till VLT.

ISHOCKEY

HV71-Färjestad 1-3, SHL, kvartsfinal 4:7

Hemma bra. Men borta bäst. Så fortsätter det vara i kvartsfinalserien mellan HV71 och Färjestad där det nu är kvitterat till 2-2 i matcher.Jönköpingslaget tog ledningen genom Anton Bengtsson, men Färjestad vände genom mål av Linus Johansson och Jesse Virtanen innan Gustav Rydahl satte 3-1 i öppen kasse.

Växjö-Luleå 3-2, SHL, kvartsfinal 4:7

Växjö tog den sista livlinan mot Luleå i ett prekärt 0-3-underläge i matcher. Brendan Shinnimin blev stor matchhjälte med sina två mål och en assist i 3-2-segern i förlängning.

VOLLEYBOLL

Linköping-Falkenberg 3-0, volleybolligan herrar, kvartsfinal 5:5

Den femte och avgörande kvartsfinalen vanns med 3-0 av guldjagande Linköping. För dem väntar semifinal mot Örkelljunga eller Sollentuna och för Falkenberg blir det återkval mot Habo.

En lite extra bra dag var det för Linköpings Johan Eriksson som på torsdagen fyllde 32 år.

– Dessutom fick jag en ny grill, så nu ska vi grilla till helgen. Blir perfekt, säger han till Corren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.