Norrköping spelar för SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings basketdamer kan i kväll säkra SM-guldet hemma i Stadium Arena. Norrköping leder finalserien mot regerande mästaren Luleå med 2-1 i matcher. Du ser den fjärde finalen direkt i SVT.

Efter att överraskande ha vunnit de två inledande finalmatcherna mot förhandsfavoriten Luleå fick Norrköping ge sig i den tredje finalen i söndags.

Luleå säkrade segern inför 2.700 på läktaren hemma i Luleå Energi Arena och reducerade till 2-1 i matcher. Nu kan guldstriden avgöras i östgötarnas hemmahall.

– Norrköping har jättestor fördel av hemmaplan. Det är faktiskt ganska känt i basketsverige att Norrköping skjuter betydligt bättre på hemmaplan än på bortaplan. De kommer att göra en klart bättre match på onsdag, säger SVT-experten Nick Rajacic.

”Har inte panik”

Luleå, som spelar med kniven mot strupen, har tidigare vänt ett 0-2-underläge till seger. Ifjol ledde Alvik SM-finalen med 2-0, men då kom Luleå igen och säkrade till slut guldet.

– De (Luleå) har varit i den här situationen förut. De har inte panik. De vet att de kan vinna tre matcher i rad.

Skulle Norrköping säkra guldet är det klubbens första sedan 2013 på damsidan.

Du ser matchen i spelaren ovan.

Så ser du matchen

SVT2/Play 18.30-20.00

SVT24/Play, forts 20.00-20.30

Kommentator: Björn Becksmo

Expert: Nick Rajacic

De senaste årens svenska mästare

2021 Luleå

2020 Luleå (Luleå vann guld i egenskap av seriesegrare pga Corona-pandemin)

2019 Umeå

2018 Luleå

2017 Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.