Svenska stjärnan Amanda Zahui gör sin tredje säsong med New York Liberty. Foto: Bildbyrån

Zahui enda svenskan i WNBA: ”Redo att möta de bästa”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drar årets WNBA-säsong i gång och New York Libertys Amanda Zahui är det enda blågula inslaget i världens bästa basketliga. Trots att 24-åringen nyligen avslutat säsongen med sitt europeiska klubblag känner hon sig fräsch i kroppen och redo för den amerikanska ligan.

– Kroppen känns bra. I och med att vi åkte ur Euro League har jag fått extra vila och inte spelat två matcher per vecka. Tjeckiska ligan är inte så tuff, det var först i finalen som det blev ganska jämnt. Så nu är jag redo att spela mot de bästa i världen, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui gör sin tredje säsong med New York Liberty där ikonen Katie Smith, som var assisterande coach i fjol, kliver in som head coach.

– Katie är en levande legend. Vi har en bra kommunikation och hon säger hela tiden vad hon vill att jag ska träna på i Prag för att sedan ta med mig till USA.

”Blivit mycket snabbare”

– Hon har sagt till mig att det här är en helt ny säsong och att jag inte ska ta med mig mina minuter eller något från förra säsongen. Jag ska spela som i Prag, med självförtroende.

Nyligen blev den 24-åriga svenskan tjeckisk mästare med sitt europeiska klubblag USK Prag. Zahui, som gjorde 24 poäng och tog fyra returer i segermatchen, har en bra säsong i ryggen och har utvecklats på flera punkter.

– Mitt trepoängsskytte har utvecklats och jag skjuter både snabbare och bättre. Sedan har jag blivit mycket snabbare, jag springer golvet väldigt snabbt för att vara så stor, säger hon.

Hur stor är skillnaden mellan den tjeckiska ligan och WNBA?

– Den är sjukt stor. I Europa är ju jag en av huvudspelarna men det är jag inte i USA.

Inleder mot Minnesota

New York Liberty inleder WNBA med match mot Chicago natten till måndag, svensk tid.

– Vi har flera nya i laget och det är många äldre som kommer tillbaka så på pappret ser det bra ut.

Vilka håller du som främsta titelutmanare?

– Minnesota och Los Angeles är favoriter, de har ju spelat final två år i rad. Washington slog oss i semifinal förra året så de är jag också extra taggad att möta.

Vinnare av WNBA de åtta senaste åren:

2017: Minnesota

2016: Los Angeles

2015: Minnesota

2014: Phoenix

2013: Minnesota

2012: Indiana

2011: Minnesota

2010: Seattle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.