Åsikterna går isär i Basketligan kring seriestart Foto: TT Nyhetsbyrå

Åsikter går isär om basketstart utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna om Basketligan ska börja i oktober utan publik går isär.

– Vi ser hellre start i december om vi får ha publik, säger klubbdirektören i Luleå BBK, Lars Mosesson.

– Min åsikt är att vi ska börja i oktober, även utan publik, säger Luca Romano, sportchef för Umeå basket.

Basketligan herr siktar på start den 19 oktober. Men beslut tas först i slutet av augusti, när klubbarna möts och troligen vet mer om förutsättningarna. Plan B är att skjuta fram starten till 4 december och då kunna spela med publik.

– Publiken är jätteviktig, säger Lars Mosesson. Basketen har inga stora tv-avtal. Jag ser ingen vits med att betala resa till en bortamatch i Borås inför noll åskådare.

För Luleå, som har 1700-2000 åskådare på hemmamatcherna, är spel inför tomma läktare ett stort ekonomiskt bortfall. För ett lag som Umeå är publiken inte en lika viktig inkomstkälla.

– Vi är en lågbudgetklubb, bara spelare och tränare får betalt, säger Luca Romano i Umeå. Luleå, Norrköping och Södertälje är jättar jämfört med oss. Vi hoppas få lokala företag att betala resorna till bortamatcher, som sponsring.

Försiktiga med kontrakt

Två klubbar, Djurgården och Wetterbygden har redan hoppat av Basketligan, Fryshuset har tillkommit. Osäkerheten inför säsongen gör också att klubbarna är försiktiga med att skriva kontrakt med spelare.

– Vi har bara halva herrtruppen kontrakterad än så länge, säger Johan Strömwall, klubbdirektör i Södertälje basket. Men vi är beredda att starta utan publik, vi står ej och faller med de intäkterna.

”Det stora klubbarna har svängt lite”

Den 30 augusti hålls Basketligans möte.

– Det ska mycket till om vi inte börjar spela i oktober som planerat, säger Mattias Wackenhag, kommunikatör på Basketligan. Publikintäkterna är inte extremt stora för lagen, 4-5 klubbar snittar inte så många åskådare utan sponsorer betyder mer. Och de stora klubbarna har svängt lite.

Och Luleås Lars Mosesson tror att man kommer kunna enas vid mötet om en månad.

– Jag tror vi kommer överens. Ibland måste man släppa på något själv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.