Danielle Hamilton Carter. Foto: Bildbyrån

”Att synas i rum man traditionellt inte syns i är extremt viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet mot strukturell rasism i svensk basket pågår för fullt.

En del i det arbetet är Danielle Hamilton-Carter som tagit plats i Svenska basketförbundets valberedning.

– Bara att existera i de här rummen där man traditionellt inte syns eller har representation är extremt viktigt, säger den förra landslagsspelaren till SVT Sport.

I SVT Sports programserie Blågula hjältar, där landslagsidrottare från olika sporter pratar om rasism de utsatts för, berättade basketlandslagets Kalis Loyd att hon upplever att det finns strukturell rasism i svensk basket.

Svenska basketförbundet höll med men poängterade också att ett förändringsarbete pågår. En del i det arbetet är före detta landslagsspelaren Danielle Hamilton-Carter som tagit plats i förbundets valberedning och som dessutom leder podcasten Roundtable talks.

Idrott och rasism

– Jag tror absolut att jag har en roll i förändringsarbetet. Det har alla som är en del av svensk basket och som inte ser traditionellt svensk ut och gör sina röster hörda. Bara att existera i de här rummen där man traditionellt inte syns eller har representation är extremt viktigt, säger hon till SVT Sport.

Representationen behöver ses över

Hamilton-Carter, som fortfarande spelar proffsbasket i Slovakien, blev invald i valberedningen för snart ett år sedan. Hon upplever att svensk basket kommit långt i arbetet mot rasism och att medvetenheten om att problemen finns ökat.

Däremot tycker hon att representationen på ledande positioner behöver ses över och tror att det är en nyckel i arbetet mot strukturell rasism.

– Det är viktigt att det inte bara är utövarna som är kulturrika utan det ska också reflekteras i styrelserum och bland ledare. Och där tror jag absolut att det finns ett gap. Hur ser alla styrelserummet ut i alla distrikt och på alla kanslier?, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det finns en stor normmedvetenhet i svensk basket, men hur går man från prat till verklig handling?

Vill att frågan drivs av alla

Hon tror att den största utmaningen är människors vilja att granska sig själva.

– Förändringsarbete är väldigt obekvämt. Det är svårt att granska sig själv och kanske se över hur jag har bidragit till att hålla de här strukturerna vid liv. Men hur obekvämt det än är måste man tänka på de som blivit utsatta.

På sikt hoppas hon vara med och bidra till att frågan om rasism drivs av alla, oavsett bakgrund.

– Det kräver allas engagemang och jag tror att engagemanget i svensk basket är enormt. Men jag vill att det ska breddas, för det är inte mitt jobb som svart att utbilda andra att vara antirasistsk. Det är ett kollektivt arbete. Det vill jag komma till.

KLIPP: Hör Kalis Loyd berätta om den strukturella rasismen hon upplever finns i svensk basket (6 maj 2021)

KLIPP: Förbundet: Hudfärg ingen faktor i landslagsuttagningar (6 maj 2021)

Danielle Hamilton-Carter

Född: Stockholm

Ålder: 31

Klubbar i urval: 08 Stockholm, Brno (CZE), Lyon (FRA), Luleå, Battipaglia (ITA), Cegledi (UNG)

Övrigt: Har gjort 70 A-landskamper och över 100 ungdomslandskamper

Styrelse och valberedning i Svenska basketförbundet

Styrelsen:

Susanne Jidesten, ordförande

Nina Wahlgren Gill

Ulf Karlsson

Annicka Pärson

Laszlo Cziszer

Ebba Requin

Azuka Nnamaka

Tobias Frohm

Peter Johansson

Helena Lindvall

Anna Holmberg

Valberedningen:

Kristin Stenman

Han von Uthmann

Danielle Hamilton Carter

Johan Stark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och rasism

Mer i ämnet