Amanda Zahui kan få spela basket-EM på hemmaplan. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Avgörs idag: Sverige kan få basket-EM 2021

Publicerad

Svenska basketdamerna stod för ett starkt Europamästerskap och säkrade med femteplatsen en plats i kommande OS-kval. När nästa EM avgörs är Sverige en av kandidaterna till att få arrangera mästerskapet. I dag kommer beslutet.

Sverige har ansökt om att få arrangera gruppspelet för två av de fyra grupperna. Man tampas mot mer erfarna arrangörer i Spanien och Frankrike. Den fjärde kandidaten är Ukraina.

Samtliga matcher skulle spelas på Hovet i Stockholm. Det svenska basketförbundets kommunikationsansvarige Johannes Wohlert är förväntansfull.

– Vi har jobbat ganska hårt bakom kulisserna för att det ska bli verklighet, vi var nära att få det redan 2017 men då gick det till Tjeckien som hade statliga garantier. Nu hade vi möjlighet att bara söka gruppspel. Anmälningsavgiften är lägre och det är klart görbart för oss, säger han till SVT Sport.

Skulle Sverige tilldelas mästerskapet så skulle det vara första gången ett EM för damer arrangeras i Skandinavien.

– Vi har verkligen upplevt ett uppsving i intresset för basket de senaste åren, just nu är det den fjärde mest populära sporten i åldersgruppen 15-29 år, säger Johannes Wohlert.

Fiba offentliggör arrangörerna vid 11.30 under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer