Louice Halvarssons 20 poäng och 10 returer bidrog till Sveriges storseger borta mot Makedonien i EM-kvalet. Arkivbild. Foto: TT

Sverige närmar sig EM – efter jättekross

Uppdaterad
Publicerad

En seger mot Makedonien skulle innebära att Sverige gick upp i ledning i sin grupp. Och Sverige kopplade greppet om matchen direkt. Trots att det svenska laget hade vissa svårigheter var storsegern aldrig hotad.

Sverige låg tvåa i gruppen, efter Italien, inför matchen mot Makedonien. 

Makedonien, som inte har vunnit någon match i EM-kvalet så här långt, fick problem mot Sverige omgående. Efter den första perioden ledde Sverige med 34-6.

I den andra och trejde perioden började dock Sverige slarva mer med sitt spel.

– Nu måste Sverige lugna ner sig. Nu har det varit några avslut som varit lite för snabbt, säger SVT:s expertkommentator Elisabeth Egnell.

Tog över ledningen

Men Sveriges ledning var egentligen aldrig hotad. Makedonien lyckades inte få grepp om matchen och Sverige regerade i alla perioder med 14-30, 17-24 och 11-30. Slutresultatet blev hela 48-118.

Bästa poängplockare i Sverige blev Frida Eldebrink med 22 poäng, tätt skuggad av Louice Halvarssons 20. Halvarsson var dessutom bäst under korgarna i gult tillsammans med Amanda Zahui, med tio nedrivna returer var.

– Jag tycker det de gör riktigt bra idag är att de håller dipparna korta. Sedan är det ett faktum att de har lite problem med zonen, säger Elisabeth Egnell.

Hon fortsätter:

– Men jag gillar det jag ser. Jag måste säga att mer än något annat gillar jag att kemin finns där i dag. Första halvlek är en jättefin laginsats, sedan blir det lite individuellt när de blir frustrerade och kämpar mot zonen.

Sverige ligger i och med storsegern på fyra segrar och en förlust, precis som Italien, inför avslutningen av kvalgruppen. Men på onsdag väntar en väldigt viktig match mot just Italien.

Seger där och EM-spel i Lettland och Serbien nästa år är säkrat. Sverige kan även ta sig till EM om man skulle bli en av de sex bästa grupptvåorna i de åtta grupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.