Elin Eldebrink utan klubb – sex veckor före EM-kvalet

Publicerad

Den 21 november tar det svenska damlandslaget i basket emot Spanien och jakten på EM 2017 inleds. Men nyckelspelaren och lagkaptenen Elin Eldebrink är fortfarande klubblös.

– Klart att man börjar bli lite stressad, man känner att det kommer närmare och närmare. Man behöver lagträning med spel och matchsituationer och att få spela matcher, säger Elin Eldebrink till SVT Sport.

Hon spelade den gångna säsongen för Chevakata men valde att inte förlänga kontraktet med den ryska klubben.

– Det var av lite olika anledningar. Jag trivdes bra men gick inte jättebra ihop med coachen, så lite på grund av det och lite på grund av att jag inte fick ett lika bra kontrakt som förra året.

Om drygt sex veckor, 21 november, inleds kvalet till EM i Tjeckien 2017 när landslaget tar emot tredjerankade Spanien på hemmaplan. Elin Eldebrink är en viktig pusselbit i förbundskapten Jurgita Kausaites lagbygge.  

– Jag hoppas att Elin inom en kort framtid ska hitta en lösning, det är inte en optimal situation. Men det är inte lätt att hitta en klubb som känns bra för en spelare, säger Kausaite.

”Måste spela matcher”

I dagsläget har den 27-åriga guarden inte spelat match sedan sommarens EM-slutspel i juni.

– Klart det är svårt att gå in och spela mot ett av Europas bästa lag om man inte har matchvana och matchtempo i sig. Det går inte, jag måste spela matcher innan den här viktiga EM-kvalmatchen och det kommer jag att göra men jag kan inte säga var och när.

Trots att alla de stora ligorna är i gång hoppas hon på ett proffskontrakt utomlands, om inte öppnar hon för en alternativ lösning.

– Då får jag kanske tänka om och stanna i Sverige, spela matcher men fortfarande ha ett öppet kontrakt.

Så spelas EM-kvalet:

Visa

21 november: Sverige-Spanien

20 februari: Finland-Sverige

24 februari: Spanien-Sverige

23 novemver 2016: Sverige-Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Basket-EM 11-28 juni

Mer i ämnet