Dubbla EM-kvalmöten direkt i SVT

Frida Aili gör landslagscomeback. Här en bild från 2013 års basket-EM i Frankrike när Sveirge mötte Spanien.
Foto: TT NyhetsbyrånFrida Aili gör landslagscomeback. Här en bild från 2013 års basket-EM i Frankrike när Sveirge mötte Spanien.
EM-kvalet i basket fortsätter för Sverige och närmast väntar Finland och Spanien på bortaplan i slutet av februari. SVT visar båda kvalmötena. ”Vi är glada att vi sänder båda kvalmatcherna”, säger Hanif Hosseini, projektledare på SVT Sport.

Sverige siktar på att ta sig till sitt tredje raka basket-EM och närmast väntar två tuffa bortamatcher på kort tid mot Finland och Spanien.

Sverige möter Finland i en måstematch i Helsingfors den 20 februari och Spanien i staden Logrono i norra Spanien den 24 februari.

– Det är ett spännande EM-kval och en superviktig bortamach mot Finland till att börja med. Vi är glada att vi sänder båda kvalmatcherna nu i februari, säger Hanif Hosseini.

Behöver vinna över Finland

Sverige inledde kvalet med förlust hemma mot världstrean Spanien i Södertälje med 75-52. Spanien är det tuffaste laget i gruppen och allt talar för att det spanska storlaget ska ta hem gruppsegern. Matcherna mot Finland blir därför extra viktiga.

Ettorna och de sex bästa tvåorna i kvalet går till EM, som spelas i Tjeckien nästa år, och kampen om andraplatsen i gruppen lär blir avgörande för om Sverige ska få spela ytterligare ett EM.

Precis som Sverige har Finland inlett kvalet med förlust mot Spanien.

Senast lagen möttes vann Sverige. Blågult träningsspelade mot Finland i maj 2014 och vann båda gångerna, med 73-71 och 59-40. Det som oroar nu är det tuffa skadeläget. Flera av de tyngsta och mest rutinerade svenska centrarna är skadade.

Kvalet till EM avslutas med match mot Finland hemma 23 november.

Sändningstider och EM-kvalfakta

Lördag 20 februari
13.55-15.45 Finland-Sverige svt.se/sport
Onsdag 24 februari
19.55-20.45 Spanien-Sverige svt.se/sport
Kommentator: Björn Becksmo
Expert: Nina Bärlin
Värdlandet Tjeckien är garanterad en plats i EM, som spelas 2017. Resten av de 33 lagen är indelade i nio grupper. Ettorna och de sex bästa tvåorna går till EM-slutspel.

Sveriges trupp

Farhiya Abdi, Frida Aili, Anna Barthold, Binta Drammeh, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Maria Gültekin, Ulrica Holmqvist, Elin Ljunggren, Tanya Massamba, Amanda Zahui, Ellen Åström, Nathalie Lindén.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.