Foto: TT Nyhetsbyrån

Basketdamernas EM-kvaltrupp presenterad

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Eldebrink och Kalis Lloyd har lämnat och fyra nya förbundscoacher ska leda landslaget.

I dag presenterades damernas spelartrupp till det kommande EM-kvalet och då saknades även stjärnan Amanda Zahui.

– Vi tror att truppen vi fått med oss kan ta hem en vinst, men det kräver att vi kommer ihop som lag, säger förbundscoach Kevin Taylor-Lundgren på en digital presskonferens.

Basketlandslaget befinner sig i ett generationsskifte och de första landskamperna utan systrarna Elin och Frida Eldebrink väntar. Andra stjärnor som saknas är Lollo Halvarsson, som är gravid, Amanda Zahui och Binta Drammeh.

– Tyvärr har Amanda Zahui och Binta Drammeh tackat nej till det här EM-kvalfönstret. Speciellt Amanda har som vi vet en speciell årssäsong, med WNBA på sommaren och spel i Europa på vintern, vilket ger extra behov av återhämtning, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo under presskonferensen.

”En fantastisk människa”

Med i truppen finns tre debutanter: Ida Fredrikson, Gunesh Karaoglan och Elsa Paulsson Glantz.

Tidigare har tre förbundscoacher presenterats men idag tillkom det ytterligare en. David Visscher blir den fjärde i coachstaben, han har tidigare tränat lag som 08 Stockholm, BC Luleå och Luleå Basket.

– Jag ser väldigt positivt på att få in David Visscher. En fantastiskt människa som vet hur man tacklar både med- och motgångar och har gjort det över lång tid, säger Taylor-Lundgren.

Sverige inleder EM-kvalet borta mot Lettland den 14 november, en match som SVT sänder. Utöver Lettland väntar också Israel i kvalspelet.

Se hela truppen i faktarutan nedan.

KLIPP: Trio tar över basketlandslaget (4 oktober)

Hela EM-kvaltruppen

Abigail Asoro

Matilda Claesson

Nathalie Fontaine

Ida Fredrikson  (debutant)

Maria Gültekin

Elin Gustavsson

Paulina Hersler

Lovisa Hjern

Emma Johansson

Gunesh Karaoglan (debutant)

Klara Lundquist

Regan Magarity

Allis Nyström

Ellen Nyström

Elsa Paulsson Glantz (debutant)

Josefin Vesterberg

Fanny Wadling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.