Wetterbygden och Helsingborg är två av fyra lag som dragit sig ur basketligan dam. Foto: Bildbyrån

Basketligans stora misslyckande: ”Ett magplask av rang”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags drog sig A3 Umeå ur Basketligan dam som fjärde lag på kort tid.

Ett avhopp var ett stort bakslag. Vad är inte då fyra?

– Det visar att vi inte har strukturen på plats i svensk basket, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Basketligan för damer 2022/2023 hade förutsättningarna att bli en uppväxling från fjolårets succésäsong, då 14 lag för första gången spelade i högsta serien. Luleå jagar revansch efter missen i fjol och Södertälje har storsatsat genom hemvändande landslagsstjärnor.

Men i stället blev det ett debacle av stora proportioner.

På några månader drog sig fyra lag ur serien av ekonomiska och strukturella problem. Endast en förening har kunnat ersätta (nystartade Sjuhärad Basket som tar Borås Baskets plats).

SVT:s expert Nick Rajacic:

– Det är fruktansvärt. Du har fyra klubbar inom tre månader som gått ut med att de drar sig ur och inte kan sköta sin verksamhet. Det visar att vi inte har strukturen på plats i svensk basket för att satsa hållbart. Man vet inte vad som behövs och klubbarna har inte pengar, säger han.

Brist på kunskap

Han menar att det betydande bekymret är damidrottens svårigheter att dra in stora sponsorsintäkter, och bristande kunskap. Mycket står och hänger på ideelllt arbetande funktionärer och volontärer.

– Det är oroväckande då basket är en jämställd sport i Sverige och vi har haft stora framgångar med EM-kvartsfinal i fjol. Men just nu verkar det som att det inte finns struktur eller kunskap om hur man sköter en klubb på hög nivå.

Basketligan kommer att spelas med elva lag till hösten tack vare initiativet att starta upp Sjuhärads Basket.

”Dambasketen har en ljus framtid”

– Sjuhärad skickade en tydlig signal att de inte kommer ge upp och att de tänker kämpa för damidrotten. Men har de strukturen för att vara kvar i tio år? Jag vet inte.

Även om Rajacic ser negativt på händelseutvecklingen kring landets högsta serie har han en positiv bild till dambasketen.

– Jag tycker dambasketen har en ljus framtid. Antalet unga tjejer som spelar växer, basket är en jämställd sport och Sverige gick till kvartsfinal i EM förra året. Jag är inte orolig för framtiden.

ARKIV: Så var det när Umeå tog sitt historiska SM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.