Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leutjenka: ”Vi ska inte behöva bli fängslade” Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Belarusiska basketstjärnan om protesterna: ”Kan inte bara titta på”

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska basketstjärnan Jelena Leutjenka fängslades för protester mot presidenten.
Nu berättar hon om sitt deltagande i protesterna.
– Jag vill att vi ska känna hur det är att vara fri i ett fritt land, säger hon.

Förra WNBA-stjärnan Jelena Leutjenka, 37, har varit aktiv i protesterna mot president Aleksandar Lukasjenko. Efter 15 dagar i fängelse berättar hon nu varför hon deltagit i protesterna för en politisk förändring.

– Jag vill att vi ska vara fria i ett nytt Belarus, där vi kan uttrycka våra åsikter utan att vara rädd för konsekvenser. Jag vill att vi ska känna hur det är att vara fri i ett fritt land där alla åsikter blir hörda, som det är nu är det bara en åsikt som räknas och tycker du annorlunda så ses du som en fiende till staten, säger hon till nyhetsbyrån AP.

”En del av mig vill vara arg”

När Leutjenka greps på flygplatsen i Minsk blev det ett uppmärksammat fall. Hon dömdes till 15 dagar i häktet och släpptes i mitten av oktober.

– En del av mig vill vara arg, men samtidigt är det detta de vill, de vill bryta ner mig och andra som är som mig. Jag förstår att jag inte borde göra det, det finns viktigare saker att koncentrera mig på och gå vidare.

Hon är en av av flera belarusiska idrottsprofiler som deltagit i protesterna. Presidenten har satsat mycket på sina idrottare och det har tidigare varit ovanlig att de protesterat mot honom.

– Å ena sidan kunde jag ha blundat för detta, flyttat och levt bekvämt. Men jag kan inte. Det handlar om människor som bor i samma land som jag föddes och jag kan inte bara titta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer