Efter virusutbrottet – basketmatcher i Kina kan skjutas upp

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har fått kinesiska myndigheter att sätta åtta städer i karantän och damernas OS-kval i fotboll har bytt värdstad på grund av utbrottet. Nu påverkas även kinesiska basketligan, där svenska stjärnan Amanda Zahui spelar.

– Om ungefär 48 timmar får vi besked om ligan skjuts upp eller inte, säger Zahui till SVT Sport.

Amanda Zahui spelar för klubben Shandong, en stad som ligger i en provins med samma namn ungefär 50 mil söder om huvudstaden Peking.

Just nu är den svenska basketstjärnan i Sverige för uppladdningen inför OS-kvalet i februari. Men Amanda Zahui svävar för tillfället i ovisshet kring om hon kan återvända direkt till Kina efteråt eller inte.

– Om ungefär 48 timmar får vi besked om ligan skjuts upp eller inte. Så just nu går jag bara runt och väntar, jag har daglig kontakt med min agent som ger mig information om hur det ser ut , säger Zahui till SVT Sport vid 8-tiden på morgonen under fredagen.

Åtta städer omfattas av karantän

Det var under hösten som Zahui släppte nyheten att hon gjort klart med den kinesiska klubben. Resten av säsongen bor hon i USA och spelar för New York Liberty i WNBA.

Det sarsliknande coronaviruset som upptäcktes i Wuhan, har i skrivande stund skördat 26 personers liv och ytterligare 830 personer har smittats.

Kina har enligt AP satt minst åtta städer i karantän; Wuhan, Ezhou, Hounggang, Chibi, Qianjiang, Zhijiang, Jingmen och Xiantao.

KLIPP: Så farligt är coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.