Förbundskapten Marco Crespi. Foto: Bildbyrån

Sveriges förbundskapten slutar – helt

Uppdaterad
Publicerad

Förlust i EM.

I det som blev förbundskapten Marco Crespis sista landskamp – någonsin.

– Jag vill sluta på topp, säger han till SVT Sport.

Sverige förlorade placeringsmatchen mot Bosnien EM, och missar VM-kvalet. Nu lämnar förbundskapten Marco Crespi landslaget efter mästerskapet.

– Det blir min sista match som tränare. Jag började för 42 år sedan. I skolan tänkte jag att vara tränare innebär att alla drar åt samma håll för att nå målet, med många känslor. Och nu är det väldigt känslosamt, säger 59-åringen till SVT Sport.

Hur beslutade du dig för att sluta?

– När man bestämmer sig är det inte ett känslomässigt beslut, eller ett mentalt beslut. Det är ett livsavgörande beslut. Något är avslutat. Jag vill sluta på topp. Den här turneringen är en milstolpe i min karriär och en bra tidpunkt att sluta.

Så även om ni vinner slutar du?

– Ja, det tror jag, säger han med ett lurigt leende.

Kritik

Crespi, som varit svensk förbundskapten i två år, har ett kontrakt som går ut 2023.

SVT Sports expert är kritisk mot agerandet.

– Jag tycker att man hade nästan kunnat vänta med det här beslutet. Jag tycker spelarna reagerar i dag, de har inte varit så här ofokuserade tidigare. Det jag saknar i det svenska landslaget är långsiktigheten, att man verkligen får lugn och ro att bygga upp någonting från grunden, säger expert Elisabeth Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.