Luka Doncic tog i natt över rekord från Michael Jordan och Magic Johnson. Foto: TT/Bildbyrån

Dallas Mavericks Luka Doncic tog rekord från Magic Johnson och Michael Jordan – i samma match

Uppdaterad
Publicerad

Luka Doncic fortsätter att göra succé i NBA.

I natt satte slovenen två nya rekord.

Och han tog dem inte från vilka som helst.

Spelarna som fick ge upp rekorden: Magic Johnson och Michael Jordan.

21-årige Luka Doncic, som är inne på sin andra säsong i NBA och Dallas Mavericks, går sannerligen från klarhet till klarhet.

När Dallas i natt besegrade Milwaukee Bucks med 136–132 var det Doncic som var den store matchvinnaren. Han stod för 36 poäng, tog 14 returer och hade 19 assists.

Säkrade vinsten

Därmed gjorde han en triple-double (tvåsiffrigt i tre olika kategorier) för 17:e gången denna säsong. Han har därmed gjort det fyra gånger mer än LeBron James och Nikola Jokic, och säkrade därmed vinsten i den tabellen då ingen av dem har tillräckligt många matcher kvar för att komma ikapp honom.

I och med det blir han den yngste spelaren någonsin att göra flest triple-doubles på en och samma säsong, och övertar rekordet från Magic Johnson – som var några månader äldre när han vann kategorin på sex triple-doubles 1980-81, skriver utländska medier.

”Är verkligen speciell”

Inte nog med det. 36 poäng, 14 returer och 19 assist gör även att Doncic blev den yngste spelaren att göra minst 35 poäng, 10 returer och 19 assist på en match. Den tidigare rekordhållaren var Michael Jordan, som var 170 dagar äldre, enligt statistikföretaget Statmuse.

– Jag skulle betala pengar för att se honom spela. Jag säger inte det om många spelare, men han är verkligen speciell. Luka är inte bara en fenomenal basketspelare. Han är även en superb underhållare, säger tränaren Rick Carlisle, på klubbens hemsida.

– Den är grabben är en fenomenal spelare och han blir verkligen bättre för varje timme, varje dag.

MER BASKET: Se de grymma dunkarna i All Star-tävlingen (17 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.