Kobe Bryant under sin sista match i karriären Foto: TT Nyhetsbyrån

Dokument: Det här var Kobe Bryant

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av de största genom tiderna i basketvärlden.

Det skrevs böcker om honom.

Efter karriären njöt Kobe Bryant av att samla på lyxhus och snabba sportbilar.

Och flyga privat helikopter – som blev hans död.

Bryant var ett av de största namnen i idrottsvärlden, under lång tid fram till sin pensionering 2016. Han fanns i många år i den yttersta toppen av löneligan bland idrottare, med årsinkomster på runt 400 miljoner kronor. Han skrev egna kapitel i basketvärldens historieböcker och prissamlingen var unik, med bland annat fem NBA-titlar och två OS-guld.

I 20 år frälste han Los Angeles Lakers supportrar med den bästa basket sedan Chicago Bulls-ikonen Michael Jordans dagar. Jämförelsen var oundviklig.

Bryant avslutade karriären 2016, efter 20 år i Los Angeles Lakers. Han spelade 1346 matcher och gjorde sammanlagt 33 643 poäng (något bara tre spelare i historien kan matcha, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone och nyligen LeBron James).

Bryant avslutade i stil.

I sin sista match, mot Utah Jazz, gjorde han makalösa 60 poäng. För sjätte gången i karriären.

– Du har varit en inspiration för oss alla. Los Angeles älskar dig, sa skådespelaren Jack Nicholson som i många år suttit på bästa åskådarplats.

”Träningsmoralen blev välkänd och mytomspunnen”

Kärleken till basket fanns där tidigt och när Kobe Bryant sågs som landets största talang i high school berättades historier om att han på skoj, före eller efter träningar, utmanade sina lagkamrater på man-mot-man-matcher. Men inte först till tio poäng – det gällde att vara först till hundra. Och han vann ofta 100-10 eller bättre.

Kobe Bryant tränade ofta och hårt. Träningsmoralen blev välkänd och mytomspunnen. Han tränade till och med på egen hand utan boll, som om han dribblade mot en osynlig motståndare. Något som bekräftats av lagkamrater i NBA. Som proffs fanns det träningspass där Bryant inte gav sig förrän han skjutit 400 skott.

Det var hård träning som förädlade talangen, som gjorde Kobe Bryant till en av de största i sportens historia.

– Det gäller att pressa ur den allra sista droppen ur apelsinen, brukade han säga.

Han gick direkt från spel i high school till ett liv som hyllat proffs i NBA, med Lakers i Los Angeles.

Inte utan skandaler

Kobe Bryant berörde många. Han var älskad – men också avskydd.

Precis som Tiger Woods avslöjades otrohet som fläckade hans rykte rejält. 2003 greps han av polis efter att ha anklagats för våldtäkt. Han erkände sex med en 19-årig kvinna, men kvinnan la ner anklagelserna efter en ekonomisk överenskommelse. I spåren av skandalen följde anklagelser om otrohet med över ett hundra kvinnor.

Men efter skandalen uppges Nike ha sålt mer Bryant-tröjor än någonsin, världen över. Avskydd av många för sin påstådda otrohet lyckades han komma tillbaka och bli älskad av sina fans. Med tiden läkte många av de privata såren och på senare år visade familjen Bryant upp en lycklig sida, med döttrar som lärde sig att leva med sin pappas offentlighet.

Det fanns också en sida av Kobe Bryant som det sällan talades om. Hur han, likt många av världens allra bästa i sina sporter, var så känslokall i sin jakt på framgång att lagkamraterna hamnade i skuggan. Kobe Bryant var inte alltid älskad som en bra lagkamrat, många hävdade under slutet av hans karriär att han till och med mobbade enskilda spelare.

Prissamlingen var legendarisk. Men alla troféer och titlar som basketproffs var inte nog. Kobe Bryant vann även en Oscar i Hollywood. 2018 fick han en statyett tillsammans med animeraren Glen Keane, i kategorin bästa animerade kortfilm för den egenproducerade ”Dear Basketball” som Bryant skrivit manuset till själv.

”Känd som en ensamvarg”

2016.

Sista bortaturnén.

Kobe Bryant var 37 år och på väg ut från ännu en presskonferens i New Orleans, en av de sista. Han fick frågan vad han skulle ge för råd till sig själv som 17-åring, en grabb med en sällsynt talang som bara två år senare skulle kallas ”den nye Michael Jordan”.

Bryant funderade lite och svarade:

– Det hade inte gått. Den grabben hade nog redan dragit och den här gamla gubben är allt som är kvar. Jag får leva med det. Förresten tror jag inte att den yngre versionen av mig själv hade lyssnat ändå.

Bryant var känd som en ensamvarg, som gick sin egen väg.

Flyga helikopter var en av Bryants vardag

Efter pensioneringen ägnade sig Kobe Bryant åt bland annat välgörenhet.

Husen och de snabba bilarna var vardagslyx.

En helikopter ägde han redan under sin spelarkarriär.

– För att slippa trafiken, förklarade han.

Han tog helikoptern till dotterns fotbollsmatcher, bland annat.

Vid ett tillfälle 2017 användes helikoptern för att skoja med Lakers förre manager Rob Pelinka, enligt Los Angeles Times. Bryant hade bett piloten stänga av motorn under resan och göra några snabba militära manövrar. Pelinka blev skräckslagen men Bryant som satt intill var oberörd.

Flyga helikopter var en del av Kobe Bryants vardag.

Den sista resan slutade i en tragisk dödsolycka utanför Los Angeles.

ARKIV: Se när Sportspegeln träffade Bryant 2005

Reaktioner efter Bryans bortgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.