Luleå tar emot Umeå i semifinal. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Slaget om Norrland börjar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll startar semifinalserien mellan Luleå Basket och derbyrivalen Umeå A3. Västerbottningarna möter ett komplett lag på bortaplan, men har ligans hetaste returtagare.

– Ama Degbeon möjliggör att vi kan spela om SM-guldet, säger Umeås coach Jan Enjebo till SVT Sport.

Luleå tog sig till semifinal på ett övertygande och smärtfritt sätt, med två klara segrar mot IK Eos. A3 Umeå fick en betydligt tuffare resa, med två knappa segrar mot Södertälje.

”Båda vill vara bäst i Norrland”

Nu blir det alltså en norrländsk uppgörelse i semifinal, där Umeå hoppas ha kvar sitt ”momentum” från kvartsfinalen.

– Vi spelade två tuffa matcher mot Södertälje och hoppas att det hjälper oss att vara på topp i de kommande matcherna. Självklart är det prestige då bägge lagen vill vara bäst både i Norrland och Sverige. Luleå får nog ses som favoriter, då de vann båda drabbningarna i grundserien, säger Umeå-coachen Jan Enjebo.

– Jag tycker att vår form har sett bättre ut sista tiden, säger Luleås huvudtränare Robin Sandberg inför kvällens match.

Ligans främsta returtagare

Umeås stjärna Ama Degbeon toppar returstatistiken just nu, med ett snitt på hela elva returer per match. Den 188 centimeter långa tyskan är ett stort hot i luftrummet, med sin kraftfulla spelstil.

– Hennes kvalitéer skapar lägen för henne själv, men också för lagkamraterna då hon kräver mycket uppmärksamhet. Att ha en så stark returtagare som Ama möjliggör att vi kan spela om SM-guldet, säger Jan Enjebo.

Men Luleå, som anses ha ligans bredaste trupp, stressar inte upp sig över Degbeons formtopp.

– Vi borde kunna vinna returtagning om vi har fler som bidrar jämfört med Umeå . Vi är ett otroligt jämnt lag där flera har visat bra form, och jag tror att Allis Nyström kommer vara skillnaden som gör att vi vinner, säger Robin Sandberg.

Du ser matchen i spelaren ovan eller SVT24 med start 19.30

Kommentator: Peter Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.