Södertäljes Matilda Claesson är svårstoppad. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Viktig streckmatch med storskytt i högform

Uppdaterad
Publicerad

Slutspelet närmar sig och både Uppsala och Södertälje behöver förbättra sina positioner i tabellen. I kvällens Basketmåndag tar Södertälje emot på hemmaplan, med en glödhet Matilda Claesson vid trepoängslinjen.

Läget kring slutspelsstrecket är riktigt spännande, med Södertälje på plats sju och Uppsala på plats åtta. Hemmalaget tror på en taktisk drabbning i kvällens direktsända match.

– Jag förväntar mig att Uppsala vill driva upp tempot i anfallsspelet och sätta hög press på våra guards i försvar. Jag tror vi kommer få se en taktisk match, där laget som justerar sig bäst under matchen vinner, säger Joakim Lantto, huvudtränare för Södertälje, till SVT Sport.

Claesson håller hög klass

Guarden Matilda Claesson kan bli ett stort hinder för Uppsala i kväll. Hon är en av ligans hetaste skyttar och har satt tio trepoängare för Södertälje på de två senaste matcherna. Totalt har hon hittills gjort hela 49 trepoängare under säsongen.

– Vi måste se till att kliva högt upp på Claesson och tvinga henne att skjuta över oss eller välja bort skottet. Hon har haft bra prestationer senaste matcherna så det blir extra viktigt att placera henne i obekväma situationer, säger Uppsalas huvudtränare Mady Mahdy.

Matilda Claesson hade vissa problem med en axel för några veckor sedan, men har nu fått ordentlig fart på skyttet igen.

– Matildas skytte är av hög klass, och denna säsong har hon även utvecklats som spelfördelare, berömmer Joakim Lantto.

Stoppa distansskyttet

Matchen innebär en duell mellan två olika spelstilar, där Uppsala vill ha mest aktivitet under korgarna.

– Vi förväntar oss att SBBK kommer söka distansskytte och attacker, medan vi kommer vara mer inside-orienterade. Vi vill reducera deras högprocentiga skytte främst utifrån, och offensivt vill vi nyttja vår styrka under korgarna och kontrollera tempot, säger Mahdy.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT Play /SVT24 med start 19.30

Kommentator: Björn Becksmo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.