Luka Doncic, Dallas Mavericks. Foto: TT Nyhetsbyrån

Doncics rekordmatch: 42 poäng i slutspelsdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Dallas Mavericks 21-årige Luka Doncic fortsätter att imponera. Då NBA-slutspelet drog igång stod han för 42 poäng, flest genom tiderna i en spelares första slutspelsmatch. Dallas förlorade ändå mot Los Angeles Clippers med 110-118.

Trots att det LA Clippers till slut lämnade arenan som segrare, så var det slovenen Luka Doncic som var den klarast lysande stjärnan. Jättetalangen stod för 42 poäng, nio assister och sju returer. Aldrig tidigare har någon gjort över 40 poäng i karriärens första NBA-slutspelsmatch.

– Han är otrolig, säger Clippers stjärna Kawhi Leonard till ESPN.

”Det var inte rättvist”

Dallas ledde också matchen fram tills den tredje perioden då Doncics lettiske lekkamrat Kristaps Porzingis inte fick spela vidare. Doncic började tjafsa med motståndarnas Marcus Morris då Porzingis kom till undsättning. Det slutade med att både Porzingis och Morris fick tekniska fouls och för letten var det matchens andra.

– KP hade min rygg. Han gjorde det för sin lagkamrat. Jag tycker inte att det var rättvist att visa ut honom, speciellt inte i slutspelet, säger Doncic.

– Jag såg att han bråkade med Luka och jag gillade inte det. Det var därför jag reagerade. Det är en smart grej att göra från deras sida. Jag måste bara vara smartare och kontrollera mina känslor, säger Porzingis själv.

I lettens frånvaro vände Clippers, med Leonard och Paul George i spetsen, matchen och vann alltså till slut med 118-110.

Nästa match i serien, som avgörs i bäst av sju matcher, spelas under natten till onsdag, svensk tid.

Regerande mästaren vann

Regerande mästaren Toronto Raptors vann sin match mot Brooklyn Nets med 134-110.

Stjärnan Fred VanVleet stod för 30 poäng och 11 assister och med det blev han den första i Raptors historia att göra över 30 poäng och 10 assister i en slutspelsmatch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.