Drama när Sverige vann viktiga EM-kvalmatchen

I det viktiga EM-kvalet höll Sverige på att tappa matchen mot Kroatien. En fempoängsledning inför den sista perioden förvandlades till ett likaläge innan systrarna Eldebrink klev fram och visade vägen – tre gånger om – och gav Sverige segern med 63-55.

Efter en svettig avslutning och med stöd av en jublande, rekordstor hemmapublik på Hovet i Stockholm kunde Sverige till slut vinna en mycket jämn och tuff match.

– Jag fick läge att sätta några poäng i slutet där och göra några viktiga och det var otroligt skönt. Det känns bra, sa Elin Eldebrink till SVT Sport direkt efter matchen.

Jämnt inledningsvis

Sverige fick en bra inledning av den första perioden, mycket tack vare Anna Barthold och Amanda Zahui som satte poäng samtidigt som Frida och Elin Eldebrink spelade bra försvar. Sverige hade en fempoängsledning innan Kroatien knaprade sig ikapp och förbi.

Tätt och 19-16 till Kroatien efter första perioden.

I inledningen av andra perioden fortsatte Sverige att spela riktigt bra försvar och var samtidigt aggressivt framåt. Laget vände underläget till knapp ledning i halvtid: 32-20.

I den tredje perioden stod matchen och vägde. Sverige slet, men hade svårt med skotten utifrån. Men så kom första trepoängaren – av Klara Lundquist, publiken jublade och Sverige gjorde ett ryck. 49-44 till Sverige efter tredje perioden.

Dramatisk avslutning

Det blev en dramatisk sista period då Sverige tappade skärpan och Kroatien tog tillbaka initiativet. Mitt i perioden var det helt jämnt, men så klev först Frida Eldebrink fram och satte två poäng och sedan svarade systern Elin två gånger om på Kroatiens kvittering.

Sverige fick ny energi av en högljudd hemmapublik och kunde sedan vinna med 63-55 efter en vass avslutning.

Amanda Zahui som inledde med starkt poängplockande stod till slut som bäste returtagare. 16 returer stod noterade i matchprotokollet när slutsignalen gick.

– Det här var helt otroligt! Jag tror det här en av den bästa atmosfärer jag någonsin spelat i. Helt otroligt och sjukt kul att vinna på hemmaplan. Det är bara kärlek, sa Amanda Zahui om publiken och stämningen.

Sverige klättrade från tredje till andra plats i EM-kvalgruppen. Italien har samma poäng som Sverige, men leder gruppen med bättre poängskillnad.

EM-kvalet ser du i SVT:

17 november

Makedonien-Sverige

21 november

Italien-Sverige

32 lag kvalar om 14 platser. Lagen är indelade i åtta grupper och Sverige spelar i grupp H med Makedonien, Kroatien och Italien.

Gruppsegrarna och de sex bästa tvåorna går vidare till EM i Serbien och Lettland 2019. Spanien är regerande mästare.