Inget mer ligaspel för Eco Örebro och Justin Baker Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örebro kastas ur Basketligan – upphör som klubb

Publicerad

Basketlaget Eco Örebro spelar inte i Basketligan Herr nästa säsong – och klubben lägger också ned verksamheten. ”Vi har kommit fram till att föreningen i nuläget tyvärr saknar de ekonomiska muskler som krävs för att delta på den här nivån”, säger Mats Carlson, ordförande i Svenska Basketbollförbundet.

Eco Örebro slutade på näst sista plats i Basketligan Herr den här säsongen. Klubben vann sex av trettio matcher och det blir det sista som klubben och laget Eco Örebro gör i den högsta serien.

– Klubben Eco Örebro kommer inte att finnas mer. Vi har inte haft någon plan B och om vi ska fortsätta med elitbasket så kommer det att bli som Örebro Basket men det är långt ifrån säkert att det kommer att finnas spelare och ekonomi för en elitsatsning, säger klubbens ordförande Stefan Johansson till SVT Sport.

Fem år i högsta serien

Eco Örebro, tidigare Örebro Basket, debuterade i Basketligan 2009/2010. Örebro Basket grundades 1999 genom en sammanslagning av representationslagen från två klubbar, KFUM Örebro och BK Star. Det blev alltså fem år i landets högsta serie.

– Vi kämpade verkligen in i det sista för att försöka lösa det ekonimiska. Det är ingen överraskning att vår ekonomi inte håller men jag tror att om vi fått vara kvar hade vi löst det men som förbundet ser det så fattas det runt en halv miljon kronor, säger Stefan Johansson.

Allt färre lag i ligan

De senaste säsongerna har 08 Stockholm och Solna Vikings försunnit i Basketligan Herr och till kommande säsong försvinner alltså Eco Örebro och Sundsvall Dragons. Sundsvall har länge dragits med stora ekonomiska problem och begärdes i förra veckan i konkurs.

– Klart att det inte är optimalt när det blir färre lag i serien men jag ser hellre färre lag med en frisk och välmående ekonomi, säger Mats Carlsson.

Basketligan har utrymme för tolv lag men för att ta sig dit måste klubbarna dels kvalificera sig rent sportligt och sen visa upp en hållbar ekonomisk kalkyl för Svenska basketbollförbundets styrelse.

– Högsbo och Solna kvalificerade sig sportsligt men har i nuläget inte de ekonomiska resurser som krävs. Det finns fler lag som i framtiden har möjlighet att kunna spela i ligan och jag tror att inom något eller några år har vi en full serie, säger Mats Carlsson.

Osäkerheten stor i Örebro

I och med att Eco Örebro förlorade ligaplatsen har alla kontrakt med spelare och ledare upphört att gälla.

– Det är verkligen tungt just nu och hur framtiden blir har jag ingen aning om. Vi ska i nästa vecka kontakta alla spelare och se vilka som kan tänka sig att stanna kvar. Nästa år blir division 1 en riktigt tuff serie med redan starka Solna och Högsbo men framförallt storsatsande nykomlingarna AIK och Djurgården, säger Stefan Johansson.

Klubbarna i Basketligan nästa säsong:

Visa

BC Luleå 
Borås Basket
Jämtland Basket
KFUM Nässjö
Malbas
Norrköping Dolphins
Södertälje Kings
Umeå BSKT
Uppsala Basket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer