Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Francois Gomez får inte fortsätta som förbundskapten för basketlandslaget. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Gomez får gå – trots bästa resultatet någonsin

Publicerad

François Gomez lotsade Sverige till en sjätteplats i sommarens EM. Men trots resultatet får han inte fortsätta som förbundskapten.
– Vi har gjort en utvärdering. Det är svårt att begära mer ur ett resultatperspektiv, men vi går in i en ny fas med OS-kval och EM-kval och vi ser möjligheter att ta nästa steg, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Sverige slutade sexa i sommarens basket-EM, vilket var det bästa resultatet någonsin för damlandslaget. Efter segern mot Ryssland i den avgörande matchen stod det samtidigt klart att Sverige får kvala till OS i Tokyo nästa år.

Men det kvalet, tillsammans med EM-kvalet till EM 2021, kommer att ske utan förbundskaptenen François Gomez. Den franske tränarens kontrakt har löpt ut och kommer inte att förnyas.

– Vi har gjort en utvärdering. Det är svårt att begära mer ur ett resultatperspektiv, men vi går in i en ny fas med OS-kval och EM-kval och vi ser möjligheter att ta nästa steg. Hade det bara varit ett OS-kval hade det kanske blivit ett annat beslut, men vi går in i en ny kvalcykel nu, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Har spelarna varit involverade i beslutet?

– Spelarna har varit involverade genom att de har utvärderat insatserna sedan Gomez tog över. Men det är i grunden ett styrelsebeslut.

Har ni någon ersättare klar?

– Vi har ingen ersättare klar, men vi har en lista på namn som vi jobbar efter. Det är ett helt annat jobb nu än vad det var för 4-5 år sedan. Det är mindre tid med spelarna och till förberedelse, säger Joulamo.

– Det finns ingen tidpunkt för när en ny förbundskapten är klar, men vår ambition är att det ska vara en ny tränare på plats i god tid innan kvalet börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer