Stina Almqvist och Mark basket kommer få sin första match i SVT:s sändningar. Foto: Privat

Efter kampanjen – Mark sänds för första gången i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Mark är det enda lag i Svenska basketliga som inte haft en enda match i SVT:s Basketmåndag som startade 2019.

Men i kväll kommer Mark att sändas för första gången. Efter en lyckad Twitter-kampanj från de egna spelarna.

– Att det skulle gå hade jag inte trott, säger initiativtagaren och Markspelaren Stina Almqvist.

Från början var det tänkt att Wetterbygden-Alvik skulle sändas i kväll men i stället blir det Helsingborg-Mark.

Allt efter en lyckad påtryckning mot SVT Sport från bortalaget.

– Det känns faktiskt rätt overkligt. Jag trodde inte det skulle fungera, säger Markspelaren Stina Almqvist som startade Twitter-kampanjen. 

– Det började som ett skämt där vi satt och skojade om att vi inte fått någon match. Sen när vi tittade så såg vi att vi var de enda laget som inte fått chansen.

”Hade mycket saker redo att lägga ut”

Då gjorde Markspelarna upp en plan. Genom att lägga ut en anledning på twitter varje dag skulle man åtminstone försöka få en match.

Och bara sju dagar senare hade laget lyckats komma in i SVT:s tablå.

– Det var bra att det gick fort men vi hade planerat en hel del och hade mycket saker redo att lägga ut.

– Bland annat hade vi en grej med att vi var laget med flest spelare som klubben de spelade i som moderförening. Vi hade hela 65 procent tror jag det var och sen hade vi ju vår slogan; att vi är klubben som fostrar NBA-spelare, i och med Jonas Jerebko som kommer från Kinna. Så det fanns helt klart mer.

”Klart det ska gå att påverka”

Men det hann laget inte med innan SVT:s projektledare hunnit se kampanjen och tagit beslutet att byta om i tablån.

– De har visat att de har en fin hemmaarena där duscharna fungerar utmärkt, de har övat in ett dansnummer till pausunderhållningen och de har tagit fram fakta med svart på vitt. Så det har varit mycket med glimten i ögat under kampanjen, säger SVT:s projektledare Ulf Nilsson och berättar om bytet.

– Klart det ska gå att påverka, kommer det bra argument så finns alltid möjligheten. Dessutom får Mark in tre nyförvärv den här veckan också så rent journalistiskt är det också spännande att följa matchen och se deras nyförvärv.Då återstår ju frågan, blir det någon dans från Markspelarna i pausen?– Om det är kravet från SVT för att sända matchen så får vi ta och ställa upp på det. Då får vi strunta i halvtidssnacket, det är det helt klart värt, säger Stina Almqvist och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.