Landskaptenen Elin Eldebrink. Foto: Bildbyrån

Elin Eldebrink inför mötet: ”Lettland vill säkert ha bra matcher”

Uppdaterad
Publicerad

I veckoslutet inleds den svenska basketsäsongen då Sveriges damlandslag möter Lettland, Ukraina och Ryssland i en turnering i Lettland.

Och landslagskaptenen Elin Eldebrink kommer träffa på lagkamrater i sitt nya proffslag Salamanca.

Den svenska basketsäsongen inleds i Riga. Rutinerade landslagskaptenen Elin Eldebrink, 30, är van. Hon förbereder sig inför sin 105:e seniorlandskamp och sin fjortonde elitsäsong som basketspelare. Hon är van vid träningsläger och landslagsturneringar på sommaren:

– Det här är rutin. Jag har varit med i ungdomslandslag tidigare och sommaren innebär alltid landslagsspel – och jag gillar det, säger Elin. De här tre matcherna i Lettland är vår förberedelse för EM-kvalet, men de matcherna är inte förrän i november. Vi är ganska många som spelat tillsammans i många år, och det är alltid roligt att träffas och spela. Jag kommer att fortsätta ett par år till, minst. Så länge kroppen känns bra och man tycker det är kul.

Missar VM – tar sats mot EM

Den gyllene dambasketgenerationen med systrarna Elin och Frida Eldebrink, med Louice Halvarsson, Anna Barthold, Fariya Abdi och de andra börjar bli rejält rutinerad. Men medan de stora nationerna spelar VM i höst får Sverige försöka kvalificera till nästa EM.

– Lettland har nog kommit lite längre (än vad Sverige gjort) i sommar, de ska vara med i VM och vill säkert ha bra matcher. En lettisk tjej (Putina) kommer jag att spela med sedan i höst.

För i september flyttar Elin Eldebrink, som inledde sin karriär i Södertälje men som spelat utomands i ett decennium, till spanska toppklubben Salamanca.

– Jag har varit där och spelat tidigare men aldrig bott där. Det blir nog bra. Men säsongen startar inte förrän VM (som avgöras i just Spanien i september) är avgjort. Vi får se om jag minns något av min spanska, jag spelade ju i Spanien mina två första proffsår,  för tio år sedan.

Sverige möter Lettland i morgon, Ukraina på lördag och Ryssland på söndag. Alla matcherna spelas i Riga.

Sveriges EM-kval spelas 17 och 21 november då man möter Makedonien respektive Italien på bortaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.